08/12/2023

Column – Belgodyssee: de emoties achter de wedstrijd

Onze 21bis-reporter Jani proefde van de professionele journalistieke wereld tijdens de Belgodyssee-wedstrijd. Of ze dat leuk vond? Zeker!

Dagdromend loop ik op de Auguste Reyerslaan. Ik zet mijn gedachten nog even op een rijtje. ‘Wij zouden graag een reportage maken over het Belgisch Paralympisch Team. We kozen Sam De Visser en Aymeric Parmentier als interviewees, omdat we het belangrijk vinden om atleten met zowel fysieke als mentale beperkingen in de kijker te zetten.’ Terwijl ik de pitch nog enkele keren herhaal, hier en daar mijn woordkeuze bijstuur en mijn overtuigingskracht aanscherp, bots ik tegen Max aan. Enthousiast omhelst hij mij, de spontaniteit van mijn Waalse collega verrast me, maar stelt ook meteen gerust. Hij heeft er duidelijk evenveel zin in als ik.

Samen stappen we de gebouwen van de VRT binnen. Ons Belgodyssee-avontuur begint hier, in lokaal 4N20, en nu, maandag 13 november om 13 uur. Onze pitch overtuigt meteen en we krijgen groen licht voor onze reportages. Wat dan volgt, is een diepe duik in het professionele leven van een journalist. We nemen contact op met onze interviewees, bereiden interviews voor, werken montageplannen uit, filmen op locatie, bedenken een visuele identiteit voor onze sociale media en schrijven scenario’s voor onze podcast en video’s. Ons gedeeld perfectionisme drijft ons van ’s ochtends tot ’s avonds en houdt ons zelfs ’s nachts wakker. Meer dan eens geeft de ene aan de ander toe weinig geslapen te hebben, waarna een hele resem ideeën volgt die we enthousiast omzetten naar geslaagde video of catchy tussentitel. Gelukkig weten we beiden perfect hoe we onze vermoeidheid kunnen omzetten naar humor. Flauwe moppen en de bijhorende slappe lach passeren regelmatig de revue en halen de druk er even af.

Twee weken na onze eerste pitch word ik gewekt door een bericht van Max: ‘Magnifique’, gevolgd door een link naar vrt nws. Mijn reportage pronkt op de hoofdpagina van de vrt nws-site en mijn journalistiek hart stroomt over van trots en blijdschap. Als beginnend journaliste smaakt dit vooral naar meer en droom ik al van de volgende uitdaging.

Benieuwd naar het resultaat? Ontdek het hier! 

Tekst: Jani Lambrechts
Beeld: © Belgodyssee