07/12/2023

RECENSIE – Marlon Hoffstadt in Kompass Klub Gent: dansen als sardines in een blik

Muziek: 10/10. Warmte: 11/10. Locatie: 1/10. Nee, de nieuwe locatie van Kompass Klub Gent zorgde afgelopen vrijdag voor een domper. Een domper op de feestvreugde van duizenden ravers die tekeer gingen op de platen van het Berlijnse disco, techno en trance fenomeen, Marlon Hoffstadt.

‘100% SOLD OUT’ stond te lezen op social media. En dus zakten fans van elektronische dansmuziek vrijdagavond massaal af naar de nieuwe uitvalsbasis van Kompass Klub aan de Gentse vliegtuiglaan. Hoewel er geen sprake was van fouillering – noch door stewards, noch door medewerkers van Kompass Klub zelf – vormde zich omstreeks middernacht een ellelange rij voor de ingang. Ook na de vertoning van het toegangsticket t.w.v. €20, was het drummen geblazen aan de lockers. Logica, structuur of organisatie waren hier evenzeer zoek.

Over naar de essentie van een nachtclub: de muziek. Die was steengoed. BAVR en DJ Boring – laat je niet misleiden door zijn naam – openden de debatten en brachten de menigte aan het dansen (en bovenal zweten) met hun energetische live sets. Naarmate het hoogtepunt van de avond dichterbij kwam, werd het alsmaar drukker en bijgevolg ook onaangenamer.

It’s that time for you to get on the floor. Now move that body and show me you want some more!

Om 02u30 settelde DJ-icoon Marlon Hoffstadt aka DJ Daddy Trance zich achter de draaitafel. Hits als It’s That Time, Day ‘N’ Night en Call Me knalden door de immense luidsprekers die in elke uithoek van de loods ophingen. Anderhalf uur waanden de feestvierders zich – dankzij bonzende beats, oogverblindende lasers en een ruim assortiment aan (soft) drugs – in een utopische ravewereld.

Het niveau van de muziek stak schril af tegen de schabouwelijke organisatie. Wie drankjes aan de toog trachtte te bestellen, moest over een flinke dosis geduld, lenigheid, en zelfvertrouwen beschikken. Daarnaast was dansen vrijwel onmogelijk door herhaaldelijke (onbewuste) porren of stoten van omstaanders.

Trop is te veel en te veel is trop. Het aantal personen dat gelijk staat aan ‘sold out’ moet drastisch naar omlaag. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Op naar minder sardines in het ‘Kompass-blik’ in 2024.

Tekst: Stan D’Hauwers
Beeld bovenaan + video: © Stan D’Hauwers