18/12/2023

Thomas More-studenten Jani Lambrechts en Marlies Geyskens winnen Belgodyssee-prijzen

Student Journalistiek Jani Lambrechts en oud-student International Journalism Marlies Geyskens vielen allebei in de prijzen tijdens Belgodyssee, een wedstrijd voor jong journalistiek talent. Jani mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen, terwijl Marlies werd bekroond met de prijs voor de geschreven pers en beste samenwerking. Opvallend is dat Thomas More-studenten wonnen in drie van de vier categorieën, wat aantoont dat ook een bacheloropleiding een goede basis biedt voor toekomstige journalisten.

Bij Belgodyssee gaan veertien duo’s van laatstejaarsstudenten of recent afgestudeerde journalisten de uitdaging aan. Elk duo bestaat uit een Franstalige en een Nederlandstalige kandidaat, die gezamenlijk reportages en artikelen produceren over een gemeenschappelijk thema.

Dit jaar was de wedstrijd gericht op het creëren van een audiovisueel portret van een inspirerende jongere die tot op dat moment weinig aandacht kreeg in de media. De wedstrijd, die dit jaar aan zijn 19e editie toe was, is een gezamenlijk initiatief van het Prins Filipfonds, met RTBF en de VRT in samenwerking met Metro en L’Avenir. De prijzen werden dan ook uitgereikt in het Kasteel van Laken in Brussel in de aanwezigheid van de Belgische koning Filip.

Winnaars aan het woord

Dit jaar ging de hoofdprijs naar Jani Lambrechts (21), een derdejaarsstudent Journalistiek aan Thomas More. Zij maakte een portret van de paralympische zwemmer Sam De Visser. De hoofdprijs is gekoppeld aan een betaalde stage van zes maanden bij VRT NWS. ‘Ik heb mij twee dagen voor de deadline ingeschreven. Zonder een alerte docent had ik niet deelgenomen.’ Ze had het totaal niet verwacht dat ze ging winnen. ‘De feedback was telkens positief, dus we wisten wel dat we goed bezig waren.  Maar toen ik de producten van de concurrentie bekeek, werd ik met mijn twee voeten op de grond gezet.’

Het moment dat haar reportage werd getoond tijdens de prijsuitreiking was memorabel voor haar. ‘Als je wint moet je vooraan gaan staan, en stelden ze wat vragen. Achteraf wist ik niet eens meer wat ik heb geantwoord, omdat ik zo in de euforie zat.’ Toen Jani wou bekomen kreeg ook haar partner, Max Romain (23), waarmee ze samenwerkte de hoogste prijs. ‘Ik zat toen echt vol emotie.’

Jani benadrukt dat ze in haar opleiding journalistiek de juiste skills aangereikt krijgt. ‘We hebben de kans om te leren van docenten die zelf in het veld hebben gestaan, of nog steeds staan. Ik denk dat dat een enorm voordeel is. We krijgen ook de kans om tijdens bepaalde vakken onze eigen artikels te publiceren op 21bis.be.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Concours / wedstrijd (@belgodyssee)

Naast Jani viel ook een recente oud-student van Thomas More, Marlies Geyskens (32), in de prijzen met zowel de geschreven persprijs als de prijs voor beste samenwerking, samen met haar Charleroise partner Sara Lapage (23). ‘Als je je naam hoort vallen, valt er wel even een baksteen van je schouders’, beschrijft Marlies het moment van de uitslag. Ze maakte een portret van de Congolese danser Lukah Katangila. Voor de prijs van de geschreven pers mag ze twee maanden stagelopen op een regionale radioredactie bij de VRT. Marlies studeerde internationale journalistiek, dus het regionale aspect is voor haar iets nieuws. ‘Ik denk dat het een heel fijne manier is om echt de kneepjes van het vak te leren.’

De prijs voor beste samenwerking komt volgens Marlies omdat ze meteen op dezelfde golflengte zat met Sara. ‘Ik zat in de wachtzaal om mijn idee te pitchen voor de jury en Sara zat daar ook. We zijn meteen beginnen babbelen, en merkten dat onze onderwerpen toevallig overeenkwamen. Zij wou iets maken over een Belgisch-Congolese tweeling die danste en ik over een Congolese danser. Uiteindelijk hebben ze ons effectief samengezet.’ De samenwerking wordt beloond met een vliegtuigticket van Brussel Airlines.

Marlies vond de wedstrijd een fantastische ervaring. ‘Ik kan het erg aanbevelen om zelf ook deel te nemen. Je krijgt twee weken de kans om te proeven van het echte werkleven. Het is een pittig schema, je moet veel doen.’ Ze leerde nieuwe dingen, zoals video’s monteren, want dat had ze nog nooit gedaan.

De opleiding Journalistiek aan Thomas More is volgens Marlies een goede basis voor toekomstige journalisten. ‘Niets is te veel in de opleiding. Ik heb mijn stage en mijn eindwerk in Congo gedaan. Ze vonden dat meteen een fijn idee en vroegen zich af hoe ze mij konden helpen. Ze gaan echt mee in je ideeën.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Concours / wedstrijd (@belgodyssee)

In de categorie ‘sociale mediaprijs’ ging Thomas More dit jaar niet met de overwinning aan de haal. De zeven publicaties van verschillende groepen zijn te vinden op de VRT NWS-pagina en de Franstalige artikels zijn hier te vinden.

Tekst: Amelie Van Bogaert en Julie De Voght
Foto: © Jani Lambrechts, © Elena Reynaert