17/03/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Deze 3 Oscar-winnaressen kroonden zich al tot EGOT

Na de BAFTA (British Academy Film Awards, redactie) voor ‘beste actrice’, de Britse Oscars, won Emma Stone nu ook de Oscar. Als haar succes blijft doorgaan, kroont zij zich misschien ook tot EGOT. Deze indrukwekkende lijst van negentien namen hebben ooit al een Emmy, Grammy, Oscar en Tony Award gewonnen. Onze 21bis-reporter Céline licht drie actrices uit.

  1. Jennifer Hudson: het multitalent van Dreamgirls

Velen kennen haar ongetwijfeld als één van de coaches van The Voice UK, waarin ze telkens weer laat zien hoe ver haar vocale prestaties reiken. Hoewel ze al op jonge leeftijd begon met zingen, was haar eerste prestigieuze prijs niet voor haar muziektalent, maar wel haar acteerprestaties.  In 2007 kreeg ze de Oscar voor ‘beste actrice in bijrol’ voor de film Dreamgirls. Twee jaar later werd JHud beloond voor haar muzikale prestaties met een Grammy voor ‘beste R&B-album’. In 2017 kwam daar een tweede Grammy bij voor ‘beste muziektheateralbum’. Voor de animatiefilm Baby Yaga vertolkte JHud de rol van het bos en werd ze daarvoor beloond met een Emmy in 2021. Een jaar later kroonde Jennifer Hudson zich tot 17de EGOT toen ze een Tony Award in de wacht sleepte voor ‘beste musical’.

Jennifer Hudson tijdens de 83ste editie van de Oscars in 2011. (David Torcivia, CC BY-SA2.0)
  1. Viola Davis: How to get away with winning every major award?

Hoewel haar doorbraak in de filmindustrie pas voor 2008 was, kreeg ze in 2001 al haar eerste Tony award voor ‘tweede beste hoofdrolspeelster in een toneelstuk’. Voor haar acteerprestaties in het toneelstuk Fences kreeg ze de Tony award voor ‘beste hoofdrolspeelster in een toneelstuk’. Voor de gelijknamige film scoorde Davis een Oscar voor ‘beste actrice in een bijrol’ in 2017. De actrice raakte vooral bekend door haar hoofdrol in de reeks How to get away with murder, waarvoor ze in 2015 een Emmy voor ‘uitmuntende hoofdrolspeelster in een dramareeks’ kreeg. Hiermee werd ze de eerste Afrikaans-Amerikaanse actrice die de Triple Crown of Acting won (winnaar van zowel een Oscar, Emmy als Tony award, redactie.) In 2023 mocht Viola Davis zich dan uiteindelijk tot EGOT kronen toen ze de Grammy voor ‘beste audioboek’ won.

  1. Audrey Hepburn: een wereldster met Belgische roots

Modeliefhebbers kennen haar van the little black dress die ze in de film Breakfast at Tiffany’s droeg in 1961. Zeven jaar eerder stelde de filmindustrie haar acteerprestaties op prijs door haar niet met één prijs, maar twee filmprijzen te belonen. Ze kreeg de Oscar voor ‘beste hoofdrolspeelster’ voor haar film Roman Holiday en de Tony Award voor ‘beste prestatie door een hoofdrolspeelster in een toneelstuk’ voor Odine. De actrice overleed in 1993, en na haar dood kreeg ze nog een Emmy voor ‘uitmuntende individuele prestatie’ in datzelfde jaar. Een jaar later werd ze de vijfde EGOT met een Grammy in 1994. Hiermee is Audrey Hepburn de eerste en voorlopig enige persoon die na haar dood de vier belangrijkste filmprijzen in de Verenigde Staten heeft kunnen winnen.

Audrey Hepburn in haar iconische Givenchy Little Black Dress zoals in haar film Breakfast at Tiffany’s (Ur Cameras, CC0)

Tekst: Céline De Munter
Foto: © Céline De Munter