18/03/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Drie beste snacks tijdens studeren

Goed eten is tijdens de examens niet altijd een prioriteit. Omdat je alle leerstof probeert te onthouden, is er niet veel tijd over om te koken. Toch zijn voedingsstoffen heel belangrijk tijdens deze periode. Er zijn verschillende snacks die je kunnen helpen bij het studeren. Onze 21bis-redacteur Laura van Trijp zoekt dit voor je uit.

1. Fruit: het positieve effect dat je nodig hebt

Fruit is een gezonde snack en kan stress verminderen. Dat is zeker welkom tijdens de examens. Je kiest best voor blauwe bessen, frambozen en aardbei omdat ze minder koolhydraten bevatten dan ander fruit zoals bananen. Je kan het op verschillende manieren eten: fruit met yoghurt, fruitsla of fruitpap. En wist je dat zomerse bessen Belgisch zijn? In de zomer koop je bessen zoals blauwe bessen in de winkel die afkomstig zijn uit onze eigen landbouw.

Een gezonde maar lekker tussendoortje dat voedzaam is
Een gezonde maar lekker tussendoortje dat voedzaam is Jasmin Ne via Unsplash

2. Noten: een functionerende stimulans

Tijdens het studeren heeft je lichaam verschillende stoffen zoals vezels, vetten, eiwitten en vitaminen nodig om goed te functioneren. Deze stoffen kan je vinden in noten zoals pistachenoten, amandelnoten en walnoten. Zorg er alleen voor dat je de noten in mate eet. Als laatste nog een weetje: walnoten en paranoten minder vitamines en mineralen bevat? Dat komt omdat deze noten gebrande noten zijn.

Als krokantere snack zijn noten een perfecte kandidaat tijdens het studeren
Als krokantere snack zijn noten een perfecte kandidaat tijdens het studeren Patrik Bachhav via Unsplash

3. Groenten: de beschermengel van je lichaam

Groenten zorgen voor verschillende vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft tijdens deze periode. Wortel, komkommer, paprika of bloemkool zijn allemaal goede voorbeelden. Je kan ze gekookt of rauw eten met een sausje. De laatste fun fact van de dag is dat als je te veel wortel eet, je oranje kan worden? Betacaroteen is de stof die ervoor zorgt dat de wortel zijn oranje kleur krijgt, maar ook de stof die je huid een oranje gloed kan geven.

Groenten kunnen zowel rauw als gekookt een voedzame snack zijn
Groenten kunnen zowel rauw als gekookt een voedzame snack zijn Megan Thomas via Unsplash

Tekst: Laura van Trijp
Foto: ©Laura van Trijp, Jasmin Ne via Unsplash, Patrik Bachhav via Unsplash, Megan Thomas via Unsplash