22/03/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Sensibiliseringscampagne Pommelien Thijs: 3 Belgische songs met aangrijpende boodschap

Pommelien Thijs voert campagne tegen gsm-gebruik in het verkeer, maar ook andere Belgische artiesten Metejoor, Angèle en Helmut Lotti laten hun stem horen via een eigen nummer. Agressie, seksisme en dronkenschap willen zij aanvechten.

1. Metejoor – De Zijlijn
Metejoor (33) brengt in 2024 een nieuw nummer uit in samenwerking met Voetbal Vlaanderen. Zijn song De Zijlijn wil meer begrip en respect creëren tussen spelers, ouders en supporters op het voetbalveld. In het jeugdvoetbal is er sprake van zowel verbale als fysieke agressie. Volgens Voetbal Vlaanderen kreeg de sportfederatie dit seizoen al 337 meldingen van agressie op en naast het veld tijdens wedstrijden.

 

2. Angèle – Balance ton quoi
De 28-jarige Angèle opende de ogen van vrouwonvriendelijke seksisten met haar song Balance ton quoi uit 2018. De titel van het nummer is gebaseerd op de #MeToo-campagne, een beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de videoclip steekt ze haar middelvinger op met de boodschap: ‘Go fuck yourself’. Ook toont ze dat iedereen die schuldig is aan vrouwonvriendelijke acties, naar de Anti-seksisme Academie gaat.

 

3. Helmut Lotti – Er hoeft maar één BOB te zijn
Er hoeft maar één BOB te zijn van Helmut Lotti (54) wil mensen aansporen om nuchter te rijden achter het stuur. De BOB-campagne van 2023 verspreidt zijn slogan ‘Wie drinkt, rijdt niet’ via affiches langs de Vlaamse snelwegen. Volgens het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) ben je strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in je bloed tijdens het autorijden.

 

Tekst: Alexandra Cares Morales
Foto: © Jona Barkmeijer