21/03/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Studentproof en veggie: drie recepten die lief zijn voor de planeet én jouw portemonnee

Studenten blijven voor vlees- of visgerechten kiezen in studentenrestaurants. Daarom besloot UGent vorige zomer om het vegetarische aanbod te verminderen. Het eten van minder vlees blijft belangrijk voor onze planeet, dieren én jouw gezondheid. Dat betekent niet dat je meteen volledig vegetarisch moet gaan eten. Elke bijdrage helpt. Onze culinaire reporter Jolien heeft daarom voor jou drie lekkere, budgetvriendelijke én simpele vegetarische gerechten opgelijst. Zo kan je als student jouw steentje bijdragen.

1. One pot orzo met tomaat

Orzo is op dit moment een grote trend op TikTok. Dat is logisch ook: het is snel klaar, je hebt vaak maar één pan nodig én het is lekker. Daarnaast betekent één pan ook weinig afwas. Ideaal dus als kotstudent.

2. Pasta, natuurlijk!


Pexels via Pixabay

Een all-time favorite van kotstudenten. Uiteraard is de klassieke pasta pesto een makkelijk vegetarisch gerecht, maar met wat groentjes kan je het nog gezonder maken. Courgette en snoeptomaatjes passen hier goed bij. Daarnaast kan je met pasta en kaassaus ook nooit verkeerd doen. Kaassaus kan je natuurlijk zelf maken. Hier vind je een recept hoe, maar het kan uiteraard nog makkelijker: je koopt een zakje kaassaus in de winkel. Voeg hier dan nog wat broccoli en champignons aan toe en je krijgt een gezonde pasta.
Tip! De overgebleven groentjes kan je altijd invriezen.

3. Soep!


Bernadette Wurzinger via Pixabay

Een maaltijdsoep is altijd lekker én kan je makkelijk invriezen. Je kan dus één keer een grote pot maken en wat over is in de diepvries stoppen. Tomatensoep blijft een grote favoriet, maar je kan het jezelf altijd makkelijker maken en een zakje soepgroenten kopen in de winkel. Natuurlijk heb je zo iets meer afval, maar je bespaart er wel wat tijd mee.
Tip! Je hoeft ook niet altijd groenten te kopen in de winkel. Je kan altijd overgebleven groenten van andere gerechten invriezen en gebruiken in soep. Zie vorige tip.

Wil je nog meer inspiratie voor vegetarische gerechten? Goed nieuws, want vanaf 1 maart startte de Veggie Challenge. Je kan je inschrijven en ontvangt dan elke dag recepten om minder vlees, vegetarisch of veganistisch te eten.

 

Tekst: Jolien Dewaele
Foto: © Arne Geerardyn