28/03/2024

Radioprogramma ‘Iedereen Mee & Meer’ over hoe adoptie je identiteit beïnvloedt

‘Iedereen Mee & Meer’ is een radioprogramma waarin Lenne Schoenmakers en Litsa Boesmans het woord geven aan personen die anders weinig gehoord worden. In elke aflevering wordt een alledaags onderwerp uit de leefwereld van jongeren belicht. Deze aflevering: Hoe beïnvloedt adoptie je identiteit? 

Studiogast Samuel Vekeman, acteur en artiest, is zelf geadopteerd uit Congo en vertelt over verlatingsangst, opboksen tegen vooroordelen en zijn grote dankbaarheid voor adoptie.

‘Het is fijn om eindelijk te voelen dat mijn verhaal gehoord en serieus genomen wordt’

Met zijn persoonlijk verhaal stapte Samuel naar scenarist Dimitri Leue, die er een bijzondere en interessante theatervoorstelling van maakte: ‘Loos’.

Vooroordelen over adoptie is volgens Samuel iets dat altijd zal bestaan, maar het is ook zeker een frustratie. Volgens hem helpt het wel om er met anderen over te praten, bijvoorbeeld met andere geadopteerden.

Wat is een adoptiecoach, wat is het verschil tussen de ik- en wij-identiteit en wil Samuel zelf coachen? Samuel en Tara, adoptiecoach, geven antwoord op deze vragen.

‘In Congo was ik te blank en hier ben ik te zwart’

Heeft adoptie een invloed op je identiteit? Voor Samuel duidelijk wel. Antwoorden zoeken op vragen als ‘Waar kom ik vandaan?’ en ‘Waar hoor ik thuis?’ is niet gemakkelijk, maar hij probeert het toch. En hoe zit het met verlatings- of bindingsangst?

Eerste ouders, buikouders of kortweg: biologische ouders. Hoe was die eerste ontmoeting voor Samuel en hoe kijkt hij er nu op terug?

Het radioprogramma wordt afgesloten met een open gesprek over Sams ervaringen met de Vlaamse en Congolese cultuur.

Dit radioprogramma is gemaakt ter gelegenheid van de bachelorproef van Lenne Schoenmakers en Litsa Boesmans, twee studenten Journalistiek aan de Thomas More-hogeschool in Mechelen.

Audio en tekst: Lenne Schoenmakers en Litsa Boesmans
Foto bovenaan: © Lenne Schoenmakers en Litsa Boesmans