29/04/2024

5 vragen aan intensief sporter Ward Massart (22): Is chocomelk beter dan eiwitshakes of rauwe melk?

Twintiger Ward Massart gaat vanaf zijn zestiende naar de gym, maar hij doet sinds twee jaar intensief aan krachttraining. Chocomelk is zijn favoriete brandstof voor een effectief spierherstel na een trainingssessie. ‘Het is goedkoop en mijn spierschade herstelt makkelijk’, zegt hij. Personal trainer en voedingsadviseur Yannick Vandersmissen vindt rauwe melk een beter idee.

Hoeveel liter chocomelk drink jij per dag?
‘Een liter per dag, meestal in de ochtend omdat er veel suikers in zitten en dan heb ik die verwerkt voor ik ga sporten’, vertelt Ward. Hij probeert zo veel mogelijk calorieën en koolhydraten in zijn lichaam te verzamelen om genoeg energie te hebben voor een training. ‘Als je een hele dag niks eet en dan een work-out doet, loopt je reserve-energie sneller leeg waardoor je ook vermoeid wordt. Daarom probeer ik chocomelk te drinken voor een training en dat meestal in de voormiddag, omdat ik bijna altijd in de avond naar de fitness ga’, zegt hij. Als Ward merkt dat hij na het avondmaal nog niet aan zijn dagelijkse hoeveelheid zit van 3.000 calorieën, drinkt hij een liter chocomelk in de plaats van een extra maaltijd, want dat is anders te zwaar voor zijn maag.

Is chocomelk echt beter dan eiwitshakes?
Yannick Vandersmissen is personal trainer en voedingsadviseur bij Adfysio in Kessel-Lo. ‘In mijn ogen is chocomelk niet beter dan eiwitshakes. Met shakes heb je een minder grote piek in je bloedsuikerspiegel, omdat hier geen toegevoegde suikers in zitten’, zegt hij.

Volgens Ward is chocomelk vooral goedkoper. ‘Eiwitshakes bevatten vaak plantaardige eiwitten en je lichaam kan daar maar 80 procent van gebruiken. Als je bijvoorbeeld een eiwitshake drinkt met 20 gram eiwitten, gebruikt je lichaam daar maximaal 18 gram van. Een liter chocomelk daarentegen heeft ongeveer 30 gram eiwitten en je lichaam kan daar 90 tot 100 procent van gebruiken. Je hebt dus meer aan dierlijke eiwitten, wat je in chocomelk vindt’, zegt hij.

Ward vindt dat je moet kijken naar wat je doelen zijn. ‘Als je zo veel mogelijk eiwitten en zo weinig mogelijk calorieën wil, kies je best voor een eiwitshake. Als je wil vermageren, is chocomelk dus niks voor jou, het bevat veel suikers waardoor je in gewicht zal toenemen’, zegt hij.

Hoe kies jij de juiste chocomelk?
Ward kijkt naar het aantal eiwitten en calorieën. Spieren hebben eiwitten, suikers en vocht nodig. ‘Die van de Aldi vind ik prima, want een fles van een liter heeft bijna 900 calorieën. In de supermarkt zoek ik altijd naar het huismerk, want dat is goedkoper en Cécémel vind ik gewoon te zwaar. Te veel eiwitten zijn ongezond, tenzij je genoeg vetten inneemt om te compenseren’, zegt hij.

Welke impact heeft chocomelk op jouw lichaam?
‘Ik zie progress, ik heb meer spiergroei en dat is goed. Ik doe vijf keer per week aan krachttraining en drink een fles chocomelk per dag, omdat het een manier is om snel aan mijn calorieën te komen. Bij alles wat ik eet, tel ik mijn calorieën op en dat doe ik elke dag’, zegt Ward. Hij vindt dat chocomelk een makkelijke manier is om verbruikte calorieën aan te vullen. Spieren bestaan deels uit eitwitten en je lichaam moet die kunnen aanvullen na een work-out. Tijdens een intensieve inspanning, verbruik je energie en als je veel druk op je spieren zet, ontstaan er kleine scheurtjes die je moet opvullen om ze laten groeien. ‘Die spierschade kan je makkelijk herstellen aan de hand van chocomelk’, vindt Ward.

Yannick vindt dat rauwe melk een positief effect heeft op de spierherstel, omdat het veel calcium en essentiële eiwitten bevat. ‘Ik zou toch kiezen voor pure voeding met zo weinig mogelijk ingrediënten en toegevoegde suikers’, zegt hij.

Het verschil tussen chocomelk en rauwe melk zit in het aantal calorieën. In een fles chocomelk van een liter, vind je gemiddeld 750 calorieën. Een liter rauwe melk bevat slechts 500 calorieën.

Zou je chocomelk aanbevelen aan andere sporters?
Yannick raadt chocomelk niet aan voor sporters, omdat het veel snelle suikers bevat, waardoor je een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. ‘Veel mensen zijn lactose-intolerant en kunnen gepasteuriseerde melk niet zo goed verdragen. Je kan last krijgen van winderigheid of een opgeblazen buik’, zegt hij. Yannick vindt rauwe melk een beter idee, omdat lactose beter afbreekt door het enzym lactase in de melk.

Ward raadt het wel aan voor mensen die intensief sporten of voor mensen die bulken. Bij bulking consumeer je meer calorieën dan je dagelijkse caloriebehoefte, en dat doe je gedurende een bepaalde periode van bijvoorbeeld twee tot vier maanden. Daarin neemt je vet- en spiermassa toe. Na een bulkfase volgt een cutting van ongeveer zes maanden of langer. Daarin consumeer je dagelijks minder calorieën om je lichaamsvet te verliezen en zo veel mogelijk spiermassa te behouden. ‘Voor mensen die willen afvallen of niet intensief sporten, raad ik chocomelk niet aan, omdat hun gewicht zal toenemen’, zegt hij.

Tekst: Alexandra Cares Morales
Foto: © Ward Massart