29/04/2024

Het festival voor influencers: 5 vragen over Coachella

In twee weekends van april was het Coachella. Een zesdaags festival dat plaatsvindt in de woestijn van Indio, Californië in de VS. Het festival is erg populair bij influencers en bekende mensen, die niet zoals bij ons op de camping slapen, maar in luxevilla’s. Nog iets wat wij niet kennen bij onze Belgische festivals is dat ze samen met een merk naar het festival gaan. Moeten ze hier extra voor betalen, of mogen ze gratis mee? 5 vragen over de influencers van Coachella.  

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Coachella (@coachella)

1. Waarom is juist dit festival zo populair bij celebrities en influencers? 

Het festival vindt plaats in Californië in de VS. Dit is ook het thuis van verschillende beroemdheden zoals Kylie Jenner, Timothée Chalamet en Taylor Swift. Heel veel van deze bekende mensen gaan dus naar Coachella omdat het relatief dicht bij huis is voor hen. De VS staat er ook wel een beetje om bekend dat ze een echte celebritycultuurhebben, met grote groepen fans en een hele hoop paparazzi. Waar veel beroemdheden zijn, willen er natuurlijk ook veel bezoekers met hen op de foto waardoor het festival zeer populair wordt. 

Ook zijn er heel veel infuencers aanwezig op het festival, dat zie je aan de overload aan foto’s en filmpjes op sociale media als Tiktok en Instagram. Het is zo populair bij influencers omdat het niet enkel een trend is om er naartoe te gaan, maar ook omdat het een mooie weide is. Het festival heeft verschillende plekken die heel erg mooi staan op foto, zoals het reuzenrad, de regenboog toren die je kan beklimmen, de rijen palmbomen. Cloé (@moekeflo_en_clo) een tiktokster die samen met haar mama content maakt is vorig jaar geweest: ‘Het maakt er ook niet echt uit hoe je gekleed gaat, iedereen kan er zijn eigen creatieve zelf zijn, wat ook een aantrekkingskracht is voor de influencers.  

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Moeke Flo en Clo (@moekeflo_en_clo)

2. Is het dezelfde ervaring als een merk je niet uitnodigt? 

Heel veel influencers gaan naar Coachella in samenwerking met een merk. Dit kunnen verschillende merken zijn, van kledij tot make-up tot frisdrankmerken. De influencers maken dan promotiemateriaal voor op hun sociale media en logeren samen met de andere die zijn uitgenodigd in een accommodatie voorzien door het merk. Cloé zegt dat je wel makkelijk aan tickets geraakt zonder merk: ‘Er is een groot verschil tussen het eerste weekend en het tweede weekend van Coachella. De meeste brandtrips gebeuren namelijk het eerste weekend, maar dat betekent niet dat het tweede weekend daardoor minder leuk is.’ 

3. Is de muziek nog het hoofddoel van Coachella of gaat het meer om de content? 

De line-up van Coachella heeft altijd heel grote namen, wat ook een van de redenen is waarom het zo’n populair festival is. Dit jaar waren de headliners: Lana Del Rey die Billie Eilish plots op het podium haalde, Tyler The Creator en Doja Cat. Cloé denkt dat de aantrekkingskracht een combinatie is van deze namen en de content die daar gemaakt kan worden: ‘Je hebt op vlak van muziek echt heel veel verschillende stijlen, er zit voor iedereen iets bij.’ Dit merk je ook aan de line-up, want Lana Del Rey en onze eigen Charlotte de Witte zijn twee totaal verschillende artiesten en speelden beiden dit jaar op Coachella. ‘De omgeving is ook zeker niet te missen en is ook een motivatie voor mensen om te gaan. Het is er erg leuk aangekleed en er zijn kunstinstallaties en de palmbomen en bergen staan heel mooi op foto’, zegt Cl.  

4. Is de prijs vergelijkbaar met wat je in België betaalt op een festival? 

Dat festivals duur zijn is niets nieuws, maar Coachella is wel een gat in je portemonnee. Stel dat je als Belg naar Coachella wil, dan moet je eerst en vooral een vliegticket naar de VS boeken. Dan komen de vervoerskosten naar de woestijn en kan je kiezen of je in een hotel wil, op de camping of in een luxe villa. Als je al deze dingen hebt geboekt moet je natuurlijk ook nog eten en drinken hebben voor op het festival. ‘Eten en drinken is zeker een andere prijsklasse, voor een limonade betaal je al gemakkelijk 12- 15 euro,’ zegt Cloé. 

Voor een standaard ticket van een van de twee weekends betaal je 549 dollar, dit komt neer op 513,70 euro. Als je deze prijs vergelijkt met Rock Werchter, dan betaal je daar voor vier dagen 340 euro. ‘Wat je wel in je achterhoofd moet houden is dat je op Coachella betaalt voor 6 tot 7 stages waar elke keer een andere artiest op te zien is,’ zegt Cloé. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Coachella (@coachella)

5. Is het de moeite om vanuit België helemaal naar de VS te vliegen voor twee weekends Coachella? 

Op Instagram en Tiktok zie je vaak dat festivalgangers het daar naar hun zin hebben en dat het ook echt wel je tijd en geld waard is. Volgens Cloé is dat inderdaad zo: ‘Mijn mama en ik zouden het zeker aanraden. Heel veel mensen vragen zich af of er geen te grote hype rond is, maar dat vind ik niet. Ik vind het zeker de moeite en zou zeker nog een keer teruggaan. Het is een ervaring die je zelf moet meemaken.’ 

Foto: Brian: CC BY-NC-ND 2.0 DEED
Tekst: Jona Barkmeijer