29/04/2024

Hoe helpen stemtesten jou voor te bereiden op de verkiezingen van 9 juni? 5 vragen beantwoord

Een stemtest is een online tool waarmee je kan zien met welke politici of politieke partij je het beste overeenkomt. Je krijgt enkele stellingen voorgeschoteld waar je mee akkoord of niet akkoord moet gaan. De test bekijkt je resultaat en vertelt je welke politieke partij het meeste bij jouw visie aansluit.  

1.Waarop zijn stemtesten gebaseerd? 
De makers van een stemtest kunnen er voor kiezen om zich te baseren op de partijpunten van een partij, zoals VRT NWS en De Standaard. Zij analyseerden hoe belangrijk bepaalde onderwerpen zijn voor een partij. Hoe meer ze er over schrijven in hun partijprogramma, hoe belangrijker het thema. Wanneer je akkoord gaat met een stelling over het milieu, zal je meer aansluiten bij Groen, omdat dit voor hen een belangrijk thema is waar ze veel programmapunten over hebben. Voor de jongerenstemtest van het jongerennieuwskanaal NWSNWSNWS van de openbare omroep, gebruikten ze hetzelfde systeem. Je krijgt dezelfde stellingen, maar alle stellingen worden uitgelegd.  

De Morgen en Het Nieuwsblad creëerden ook een stemtest. Maar dan op basis van het stemgedrag van een partij in het Parlement, zowel op Vlaams, Nationaal en Europees niveau. Je krijgt enkele stellingen voorgeschoteld die ook aan bod kwamen tijdens een parlementaire stemming. Afhankelijk van hoe jij stemt, berekent de test welke partij hetzelfde stemgedrag heeft als jij.  

Het Laatste Nieuws ontwikkelde een stemtest waarmee je kan zien met welke politicus je dezelfde visie deelt.  

2.Hoe moet je het resultaat van een stemtest interpreteren?
De uitkomst van een stemtest is welke partij of politicus het meeste overeenkomt met jouw mening over bepaalde dingen. Het is vooral belangrijk dat je de partijprogramma’s naleest van de verschillende partijen. Partijen kunnen een bepaald idee hebben van problemen of zaken in onze maatschappij die aangepakt moeten worden, maar hun oplossing kan misschien niet zijn wat jij voor je ziet. Stemtesten kunnen dus zeker een handige tool zijn, als je nog niet weet op wie je moet stemmen. Maar doe zeker voldoende research over de partijen waar je mee matcht 

3.Wat als elke stemtest een ander resultaat aangeeft? 
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat verschillende stemtesten zijn opgebouwd op verschillende manieren. De ene bekijkt welke politicus jouw beste match is, maar daarom ben je nog geen fan van diens partij. De andere test bekijkt hoe jij zou stemmen in het parlement en dus met welke partij jij zou kunnen samenwerken. ‘Bij de meeste stemtesten kan je ook doorklikken om te bekijken waarom je een bepaald resultaat behaalt,’ legt Shari Hendrickx (30) uit. Shari is politiek geëngageerd en is lid van MGB, een politieke partij in haar dorp Betekom. ‘Door die uitleg te lezen, kan je zien welke raakvlakken je met welke partij hebt.’  

‘Probeer om met een open blik naar het resultaat te kijken’ – Shari Hendrickx

Twijfel je nog aan het resultaat van de stemtest of kreeg je verschillende resultaten bij de verschillende stemtesten? Dan kan je de Stemtest-check van weekblad Knack invullen. Eerst moet je een partij aanduiden, waarmee je jouw mening over verschillende stellingen wil vergelijken. Vervolgens krijg je tien stellingen waarmee je akkoord of niet akkoord moet gaan. Wanneer je antwoordt, zie je meteen of je overeenkomt met de partij of niet.

4.Wat als het resultaat aangeeft dat je het beste overeenkomt met een partij of politicus waar je eigenlijk tegen bent?
‘Probeer om met een open blik naar het resultaat te kijken. Misschien deel je toch veel ideeën met iemand waarvan je op voorhand dacht dat dat niet het geval was,’ vindt Shari. De resultaten van een stemtest zijn zeker niet bindend. Er is geen wet waar in staat dat je móet stemmen voor het resultaat van je stemtest. Elke partij heeft standpunten waar je je in kan vinden, maar ook standpunten waar je tegen bent. ‘Het is belangrijk dat je op iemand stemt waar je in gelooft en waarvan je denkt dat die persoon iets voor jou kan betekenen. Zoek dus een goede verhouding tussen overeenkomen in standpunten en een persoonlijke klik.’  

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NWS (@nws.nws.nws)

5.Zijn er stemtesten op gemeentelijk of provinciaal niveau?
De stemtesten zijn gemaakt voor de Europese, Federale en Vlaamse verkiezingen van 9 juni. We trekken op 13 oktober een tweede keer naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Voor deze verkiezingen geldt er geen opkomstplicht meer, maar een opkomstrecht. Je bent dus niet meer verplicht om te gaan stemmen, maar als je wil stemmen, ben je welkom. Stemtesten op provinciaal en lokaal niveau zijn er wel niet. ‘Ik denk dat de kost voor de kranten hiervoor te hoog is, en daarom zullen er geen stemtesten gemaakt worden voor individuele gemeentes. Maar wie weet, ooit, hoopt Shari.  

‘Neem zeker eens een kijkje op de websites van politieke partijen, daar vind je veel informatie over de belangrijkste speerpunten van de partijen. Staar je dus niet blind op stemtesten alleen. Ik wil ook meegeven dat stemrecht een belangrijk recht is en elke stem telt. Ook al lijkt jouw individuele stem onbelangrijk, dat is ze zeker niet’, aldus Shari.  

Tekst & foto: Stien Vanden Bosch