26/04/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – 3 Mechelse bieren die het proberen waard zijn

Op 24 februari is Keizer Karel jarig en naar aanleiding daarvan brouwt Het Anker jaarlijks, enkel op deze dag, een speciale Cuvée van de Keizer. Maar er zijn nog meer bieren in het Mechelse. Dit zijn drie Mechelse bieren die je moet proberen.

1. Maneblusser

De Maneblusser is het stadsbier van Mechelen. Gelanceerd in 2009 door Het Anker, maar de naam bestaat al veel langer in de geschiedenis van Mechelen. Daar gaat het verhaal zelfs terug tot de nacht van 27 op 28 januari 1687, toen een dronkaard riep dat de toren in brand stond door de maan. De Mechelaars kwamen blussen en merkten daarna dat het een vals alarm was. Vanaf dan staan de Mechelaars voor altijd bekend als de Maneblussers.

Tot 2013 stond er dan ook de Sint-Romboutstoren op het etiket. Nu is het een brandweerman met een emmer in de ene hand en een flesje bier in de andere. Een fijn, smakelijk bier.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Het Anker (@hetanker)

2. Schoppeke

Het Schoppeke is een Mechels bier dat gebrouwen is door vader en zoon Frank en Jellert Schaepherders. Het brouwen begon bij hen als een hobby, maar ondertussen mag Jellert zich al gecertificeerd microbrouwer noemen. In 2017 ontstaat het idee om zelf eens bier te brouwen en nu hebben ze hun eigen brouwerij ‘Brouwerij Schaepherders’.

Momenteel bestaan er twee verschillende bieren van hen, namelijk het Schoppeke IPA en het Schoppeke Tripel. Het bier is ook verkrijgbaar in enkele cafés op de Grote Markt, waar het goed in de smaak valt.

3. Batteliek

Batteliek is een microbrouwerij onder eigendom van Het Anker. Opvallend, de brouwerij is gevestigd in de voormalige Sint-Jozefkerk in Battel, tegen Mechelen. In 2019 vond de laatste misviering plaats en sinds 2022 opende het gebouw als horecazaak met microbrouwerij, -stokerij en limonaderij. Batteliek heeft zes verschillende bieren en staan bekend om de kunstwerken op de blikken. Op elk blik staat er een uniek kunstwerk en hebben ze een unieke naam. Zo is er de ‘Battelaar’, de ‘Baron’ en de ‘Springbok’.

Buiten bier maken ze ook vruchtensiroop en een eigen Gin, genaamd ‘Battelberg’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Batteliek (@batteliek)

Tekst: Robin Wyckmans
Foto: © Robin Wyckmans