10/04/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – 3 opmerkelijke feiten over skeleton die je nog niet wist

Kim Meylemans behaalt zilver op het WK skeleton in Duitsland. Bobsleeën voor durvers, zo wordt de sport weleens genoemd. Terwijl je bij bobsleeën goed beschermd in je slee zit, is dat bij skeleton niet het geval. De sporters vliegen tegen hoge snelheden naar beneden op enkel een plankje met hun hoofd eerst. Hoge snelheden, grote gevaren en al vele jaren op de teller. Onze 21bis-reporter Tone Berghmans lijst drie opmerkelijke feiten voor je op.

1. De oudste bekende sleesport

Ergens is het logisch. Natuurlijk vlogen mensen eerst met enkel een plank naar beneden, voor ze een volledige bobslee hadden. Toch blijft het opmerkelijk. In 1884 werd de sport voor het eerst geïntroduceerd in het Zwitsers dorpje, Sankt Moritz. Voor een lange tijd werd de sport ook enkel daar beoefend tijdens de Cresta Run. Een wedstrijd die elk jaar in december wordt gehouden op de enige natuurijs skeletonbaan ter wereld. De baan is meer dan 1 kilometer lang en de start ligt 157 meter hoger dan de finish

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Cresta Run (@thecrestarun)

2. Snelheden tot 140 km/u

De lefgozers vliegen naar beneden met snelheden tot maar liefst 140 km/u, en dit op een baan vol bochten en scheve wanden. Terwijl de sporters naar beneden glijden, proberen ze hun slee te besturen om met zoveel mogelijk snelheid de bocht uit te komen. Niet zo simpel allemaal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Team Belgium (@teambelgium)

3. Europees kampioen

In maart werd Meylemans Europees kampioen in Letland. Ze schreef hiermee geschiedenis. Nog nooit eerder behaalde een Belg deze titel, maar ook met haar zilveren medaille op het WK is ze de eerste Belg op het podium. Zelfs de Olympische titel is nog mogelijk.

Tekst: Tone Berghmans
Foto: © Christof Berghmans