28/04/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – de drie merkwaardigste uitspraken van Joe Biden

‘A crazy son of a bitch’, dat zei Amerikaanse president Joe Biden over Russische president Vladimir Putin op een herverkiezingscampagne in San Francisco. Dit is niet de eerste opmerkelijke uitspraak van de Amerikaanse president. Onze 21bis-redacteur An-Laurien vond er nog drie.

Volgens speciaal aanklager Robert Hur is hij ‘een goedbedoelende man met een slecht geheugen’ en volgens oud-president Donald Trump is hij ‘een man die geen twee samenhangende zinnen aan elkaar kan uitspreken’. De uitspraken van de president zijn merkwaardig, zo verwisselde hij Egypte met Mexico tijdens een toespraak en verwarde hij Franse president Emmanuel Macron met Francois Mitterand, die in 1996 stierf.

1. ‘That fella down under’

Tijdens een videoconferentie in september 2021 vergat de president de naam van de Australische premier. De conferentie, die over een nieuw defensiepact ging tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, eindigde met flater van de Amerikaanse president. Na dat hij Brits premier Boris Johnson bedankte, leek Biden niet op de naam te komen van de Australische premier, Scott Morrison, waardoor deze uitspraak de wereld in geschoten werd ‘I wanna thank that fella down under’.

2. ‘Where’s Jackie?’

‘Representative Jackie – are you here? Where’s Jackie?’, dat vroeg Biden tijdens een Witte Huis conferentie in september 2022. De ‘Jackie’ die hij zocht, overleed twee maanden eerder. Jackie Walorski was een Republikeinse parlementariër en een van de vier initiatiefnemers van het evenement. Volgens zijn woordvoerder, Karine Jean-Pierre, was Biden gewoon met zijn gedachten bij Walorski.

3. ‘God save the Queen, man’

De president zorgde voor verwarring tijdens een speech in juni. Biden, die normaal handen schudt na een speech, opteerde die dag alleen voor groepsfoto’s met het publiek omwille van een inkomende storm. De Amerikaanse president verliet, na de speech over wapengeweld, het podium met de bekende Britse uitspraak ‘God save the Queen’ alleen zette hij er zelf ‘man’ achter, wat voor verwarring zorgde bij het publiek. Het Witte Huis zegt dat Biden reageerde op iemand uit het publiek.

Volgens sommigen is hij te oud om een wereldleider te zijn en volgens anderen is hij ook gewoon maar een mens die zich soms kan vergissen. Of hij de presidentsverkiezingen wint, dat weten we op vijf november.

Tekst: An-Laurien Hofman
Foto: © An-Laurien Hofman