21/04/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Drie landen die ons het meeste kunnen verbazen op het EK in 2024

Deze zomer zullen 24 teams strijden voor Europese faam op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Krijgen de Belgen eindelijk loon naar werken of zal een ander topland ons wéér te snel af zijn? Of treedt er een schaduwfavoriet naar de voorgrond? Onze 21-bis reporter Brent gelooft dat vooral deze drie landen een mooi tornooi gaan spelen.

Servië: goals, goals en nog eens goals

Het Servische elftal komt vooral op het middenveld zeer sterk naar voren met enkele ervaren rotten als Nemanja Gudelj (Sevilla), Sergej Milinkovic-Savic (Al-Hilal) en Dusan Tadic (Fenerbahce).

Daarnaast is er ook een nog een aanval waar veel verdedigers, terecht weliswaar, schrik van hebben met Filip Kostic en Dusan Vlahovic (beiden Juventus), Aleksandar Mitrovic (Al-Hilal) en Darko Lazovic (Hellas Verona).

Als laatste is de coach van Servië ook geen onbekende in zijn land, hier kan je nog eens genieten van zijn fluwelen baltoets. Dragan Stojkovic speelde in zijn actieve spelerscarrière voor onder andere Olympique Marseille, Rode Ster Belgrado en Hellas Verona. Hij weet dus als geen ander hoe het topvoetbal in elkaar zit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door England football team (@england)

Roemenië: een ontmoeting met een Belgisch verleden

Bij de Roemenen is het vooral kijken naar de aanvallers. Bij Roemenië lopen vier spitsen rond die dit seizoen al meer dan tien doelpunten maakten in de vaderlandse competitie. Denis Dragus (ex-standard), Dennis Man (Parma), Florinel Coman en Darius Olaru (beiden FCSB) zullen dus voor vele verdedigers een gesel kunnen vormen.

Ook in het middenveld hebben de Tricolorii heel wat spelers kwaliteiten rondlopen die voor gevaar kunnen zorgen. De man waar ze vooral naar kijken is Ianis Hagi (Alaves), hij is de zoon van de legendarische George Hagi.

Daarnaast hebben ze op het middenveld ook nog namen rondlopen als Razvan Marin (Empoli) die ooit het mooie weer maakte bij Standard Luik en Nicolae Stanciu (Damac). Een speler die ooit nog de duurste inkomende transfer was in ons land. Kunnen zij Roemenië helpen om onze Rode Duivels te overleven?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Belgian Red Devils (@belgianreddevils)

Italië: regelmatige boosdoener van de Rode Duivels

De Italianen zijn misschien wel de grootste verrassing in dit lijstje, maar na een gemist WK in Rusland in 2018 en in 2022 in Qatar zullen de Azzurri gebrand zijn op een verlenging van hun huidige Europese titel.

Achterin hebben de Italianen een vestiging die we sterker kunnen stellen dan het Vaticaan. Met Gianluigi Donnarumma (PSG) in doel en voor hem Alessandro Bastoni (Inter Milaan) en Gianluca Mancini (AS Roma) hebben de Italianen misschien wel de sterkste as op het EK.

Ook hebben de Italianen een middenveld die killers zoals Ciro Immobile (Lazio Roma) kunnen bedienen. Manuel Locatelli (Juventus), Lorenzo Pellegrini (AS Roma) en Nicolo Barella (Inter Milaan) zullen ervoor moeten zorgen dat Immobile ze maar binnen te tikken heeft.

 

Tekst: Brent Van de Kerckhof
Foto: © Brent Van de Kerckhof