17/04/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Mustii brengt Belgische inzending Eurovisiesongfestival uit: van deze landen kennen we nummer ook al

Mustii zal België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Zweden met Before The Party’s Over. Het nummer gaat over het feit dat je volledig en intens moet leven, en uit je comfortzone moet stappen. ‘Het is een schreeuw van opluchting: ik hoor erbij en dat wil ik luid en duidelijk uitschreeuwen.’ Maar van welke landen kennen we de inzending ook al? Onze 21bis-reporter koos er drie uit.

1. Italië: Angelina Mango – La Noia

De 22-jarige Angelina Mango won het Sanremofestival en is daarmee dus ook de Italiaanse inzending voor het Eurovisiesongfestival dit jaar. Het is voor het eerst sinds 2014 dat Italië een vrouw naar de wedstrijd stuurt.

Als onderdeel van de Big Five, de landen die het meest betalen voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival, zien we Italië niet in de halve finale. Mango krijgt meteen een plek in de finale op zaterdag 11 mei 2024.

Bovendien maakt Italië volgens de bookmakers een grote kans om dit jaar hoog te eindigen met La Noia.

2. Finland: Windows95man – No Rules!

Dat Finland houdt van een speciale inzending, wisten we al. Na het opvallende Cha Cha Cha van -het al minstens even opvallende- Käärijä, stuurt Finland dit jaar Windows95man. Een halfnaakte man, een T-shirt met het logo van Windows-95 en een wit petje: het zijn de weinige ingrediënten voor deze act.

Opmerkelijk: het grootste aantal stemmen van de vakjury ging tijdens de selecties naar Sara Siipola, een andere kandidate. Met 28 stemmen was No Rules! van Windows95man het minst geliefd bij de jury. Maar door een zeer groot aantal publieksstemmen kon de opvallende act dan toch een plekje op het podium in Malmö bemachtigen.

3. Polen: LUNA – The Tower

Meer jong talent in Zweden tijdens het Eurovisiesongfestival. Polen koos ervoor om dit jaar geen selectie op televisie te organiseren. De 24-jarige studente en zangeres LUNA werd door een vakjury verkozen tot inzending voor het land.

Uiteindelijk won ze met amper één punt verschil van Justyna. We zien LUNA met The Tower aan het werk tijdens de eerste halve finale op dinsdag 7 mei 2024. De bookmakers schatten haar kansen voorlopig niet zo hoog in.

Mustii staat voor ons land in de tweede halve finale op donderdag 9 mei 2024. Verder kunnen we ook uitkijken naar wat Joost met Europapa voor Nederland gaat doen in Malmö. Een opvallende act met, als we de sociale media mogen geloven, veel voor -en tegenstanders. Nog even afwachten tot de halve finales.

Tekst: Alexander Ballekens
Foto: © Amy Van Parys