03/04/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Rock Werchter lost nieuwe namen: deze festivalacts mag je niet missen deze zomer

Het weer is nog koud en nat, maar na regen komt de festivalzomer. Net als elk jaar pakken de Belgische festivals uit met grote namen als headliners, maar je kan deze zomer ook enkele verborgen pareltjes bewonderen op je favoriete festivals. Van (indie)folk tot post-metal, onze 21bis-reporter Kaat zocht uit welke acts je niet kan missen.

1. Loverman: de Vlaamse Nick Cave

Vier MIA-nominaties, twee uitverkochte shows in de AB Club en een tour met Tamino, dat is nog maar het begin voor Loverman, het alter ego van de 28-jarige James de Graef. Na deel uit te maken van de spacepunkband Shht en elektronicacombo Partners, waagt de singer-songwriter zich nu aan een solocarrière met zijn debuutalbum Lovesongs. Gewapend met zijn gitaar brengt hij donkere folk, geïnspireerd door Nick cave. Op vrijdag 5 juli vult Loverman The Barn op Rock Werchter. Kan je niet wachten tot dan? Je kan hem op 13 maart al spotten in De Vooruit in Gent.

2. Amenra: meer dan een optreden

Mag het net dat tikkeltje steviger? Overweeg het eens om te luisteren naar de duistere tonen van post-metalband Amenra. De band speelt vaak op ongewone locaties zoals verlaten kerken of grotten, maar op zaterdag 17 augustus staat ze gewoon in de Marquee op Pukkelpop. Verwacht je niet aan een concert, maar aan een belevenis, want frontman Colin H. Van Eeckhout zet telkens een onvergetelijke performance neer.

3. BLUAI: indiefolk op de Main Stage

Wat begon als een soloproject van fotografiestudente Catherine Smet barstte al snel uit zijn voegen wanneer ook Caitlin Talbut en Mo Govaerts zich aansloten bij BLUAI. Één muziekwedstrijd winnen bleek niet genoeg voor de drie, dat bewezen ze in 2022. BLUAI kroonde zich winnaar van Humo’s Rock Rally, Sound Track én De Nieuwe Lichting. De band laat zich inspireren door invloeden van indiefolk van vandaag en zachtere gitaarpop van de jaren ’90. Hun debuutplaat Save it for later komt uit op 1 maart en op zondag 7 juli staan ze op de Main Stage van Rock Werchter.

Tekst: Kaat Van den Broeck
Collage: © Kaat Van den Broeck