07/04/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Uitkijken naar deze drie Belgische U23 renners in 2024

Arnaud De Lie, Jasper Philipsen en Wout van Aert kennen we ondertussen al, maar wie zijn de wielertalenten van morgen? Welke Belgische neoprofs gaan dit jaar de wielerwereld verrassen? Onze 21bis-redacteur Dario selecteerde drie renners om dit seizoen naar uit te kijken.

1 – William Junior Lecerf (21), Soudal-Quick Step

De Hallenaar maakte vorig jaar de overstap naar het Development Team van Soudal-Quick Step. Dit jaar kreeg hij zijn eerste profcontract bij het team van Patrick Lefevere. Met zijn 54 kilogram is hij geknipt als klimmer voor de grote rondes.

Vorig jaar bewees hij als belofte zijn capaciteiten door de Ronde van Lombardije U23 te winnen. Een van de vijf klassiekers bij de profs.

Daarnaast reed hij enkele mooie ereplaatsen bij elkaar in de Giro Next Gen en de Ronde van de Toekomst. Een podium zat er telkens net niet in, maar hij maakte veel indruk.

Het jonge lichtgewicht wil zich dit jaar voor het eerst testen met de grote jongens in het klimwerk. In zijn eerste jaar als neoprof zal hij vooral in dienst van zijn kopmannen rijden. Maar hij zal stelselmatig meer vertrouwen krijgen en zijn eigen kans mogen wagen.

En dat vertrouwen loont. Tijdens de Ronde van Rwanda, eind februari, boekte hij in de eerste rit meteen zijn eerste profoverwinning. Drie dagen later deed hij dat kunstje nog eens over door ook de vierde rit te winnen.

 

2 – Gianluca Pollefliet (22), Decathlon AG2R La Mondiale

De sprinter uit Bornem tekende dit seizoen bij het Franse Decathlon AG2R La Mondiale. Naast wegwielrenner heeft hij ook naam gemaakt als baanwielrenner.

Met zijn snelle benen fietste hij als belofte vorig jaar naar enkele sterke ereplaatsen, maar zijn hoogtepunt kwam na de zege in Omloop het Nieuwsblad U23.

Tijdens zijn eerste profwedstrijden in de UAE Tour kon hij zijn stempel nog niet drukken, maar bij zijn team hebben ze geduld voor zijn ontwikkeling. Daarnaast probeert de jonge renner zowel het baan- als het wegwielrennen te combineren.

 

3 – Gil Gelders (21), Soudal-Quick Step

Gil Gelders maakte net als teamgenoot Junior Lecerf de overstap naar Soudal-Quick Step Devo Team. Als klassieke renner kan hij op meerdere parcours uit de voeten.

Dat toonde hij vorig jaar tijdens meerdere beloften koersen. Hij won Gent-Wevelgen U23 en een rit in de Giro Next Gen. Maar ook aan mooie ereplaatsen geen gebrek. Na een tweede plaats in Parijs-Roubaix U23 en een zevende eindnotering in Luik-Bastenaken-Luik U23 lijkt de Assenaar klaar voor de overstap naar de profs.

Hij opende zijn seizoen in de Tour Down Under waarin hij tijdens de laatste rit liet zien waartoe hij in staat is. Voor de dichte ereplaatsen is het nog te vroeg, maar bij zijn team verwachten ze hem binnen drie jaar aan de top van het Belgische wielrennen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gil Gelders (@gilgelders)

Tekst: Dario Smekens
Foto: © Dario Smekens