06/05/2024

Ayco Duyster ondertekende de open brief tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival: ‘Ik begrijp niet dat de EBU niet beslist om Israël dit jaar uit te sluiten’

Deze week is het zover. Dinsdag start het Eurovisiesongfestival met de eerste halve finale. In onze Eurovisiesongfestivaluitzending van vrijdag 3 mei hadden wij het ondermeer over de open brief. Door de oorlog tussen Israël en Hamas, klinkt in verschillende landen de vraag: wat met de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival?

Na acties van verschillende landen besliste de organisator van de wedstrijd, EBU (European Broadcasting Union), om Israël toch te laten deelnemen. Ook vanuit België kwam er een actie tegen de deelname van Israël. De Belgische cultuursector startte een open brief. Ayco Duyster, presentatrice bij Radio 1, ondertekende de brief. Onze presentatrice, Femke Verbruggen, belde tijdens onze radioshow met haar om eens te vragen waarom zij deze petitie steunt.

Beluister het interview met Ayco Duyster hier:

Foto: © VRT
Tekst: Tone Berghmans
Presentatie: Femke Verbruggen