07/05/2024

Eurovisiesongfestival start: wie is host Malin Åkerman?

Het populaire Eurovisiesongfestival draait in de eerste plaats rond muziek. Maar ook de hosts spelen een prominente rol. De editie van 2024 vindt plaats in het Zweedse Malmö nadat Loreen vorig jaar won. Eén van de twee gastvrouwen dit jaar is de Zweeds-Amerikaanse actrice Malin Åkerman. Wie is ze en waarom mag zij het Eurovisiesongfestival presenteren? 

Hoewel de 45-jarige Malin Åkerman in Stockholm in Zweden werd geboren, verhuisde ze naar Ontario (Canada) toen ze twee jaar was voor haar vaders job als verzekeringsmakelaar. Op 4-jarige leeftijd scheidden haar ouders, en bleef ze met haar moeder in Canada. Haar vader verhuisde terug naar Zweden. Åkerman bezocht hem tijdens schoolvakanties en ze belden regelmatig. 

Voor haar acteercarrière deed ze ongeveer tien jaar aan ijsschaatsen op professioneel niveau, maar toch zou ze eerst aan modellenwerk doen. Toen Åkerman nog in het middelbaar onderwijs zat, leerde haar moeder, die zelf model was, haar kennismaken met de modewereld. Op 16-jarige leeftijd werd ze uiteindelijk ontdekt door modellenbureau Fords Models. In haar modellenwerk zag Åkerman een interessante inkomstenbron om haar studies in het hoger onderwijs te financieren. Door te figureren in reclamespotjes begon ze stilaan naam te maken en kreeg ze ook aanbiedingen voor televisieprogramma’s. Uiteindelijk besefte ze dat ze het acteren zelf heel leuk vond, waarna ze in 2001 stopte met haar studie en naar Los Angeles verhuisde voor haar acteercarrière. 

Een muzikaal intermezzo

Malin Åkermans eerste job in de VS was niet die van actrice, maar wel als serveerster. Een jaar later kreeg ze haar eerste grote rol in de film The Utopian Society, waar ze Francesco Sondelli leerde kennen, gitarist van de alternatieve rockband The Petalstones. Hij vroeg haar om hem te helpen enkele nummers te schrijven. In een interview met Askmen vertelde Åkerman dat ze de nummers uiteindelijk ook zelf zong. Er kwam geen platencontract van, maar ze ontmoette er wel haar eerste echtgenoot: de The Petalstones-drummer Ricardo Zincone. De twee zouden zeven jaar samen zijn voordat ze scheidden. 

Hoewel ze in 2004 een kleine rol bemachtigde in een komedie, flopten de meeste andere audities flopten. Ze verwoog om terug te keren naar Canada. Een jaar later castte streamingdienst HBO haar voor haar serie The Comeback met Friends-actrice Lisa Kudrow in de hoofdrol. Dit bezorgde haar media-aandacht en de rolaanbiedingen stroomden binnen. 

Van 27 jurken naar superhelden

Eén van Åkermans bekendste rollen is die voor de film 27 Dresses, waar ze de zus van hoofdrolspeelster Katherine Heigl speelde. Nadien volgden nog een reeks komische films, waarna Åkerman de rol voor het personage Silk Spectre II voor de film Watchmen (2009) met open armen ’Als je alleen maar in komische films speelt, gaan de kijkers je automatisch in die films zien. Ik was klaar om in een ander genre te spelen’, deed ze uit de doeken in hetzelfde Askmen-interview. 

Voor de film onderging Åkerman niet alleen maanden van intensieve training voor haar stunts, maar volgde ze ook een strak dieet. Ze moest ook een bruinharige pruik dragen, naaldhakken en zich in een oncomfortabel latexpak zien te wikkelen. Hoewel critici eerder vanuit negatieve hoek op haar acteerprestaties reageerden, haalde ze wel een nominatie voor de Saturn Award (Amerikaanse filmprijzen science-fiction-, fantasy- en horrorfilms, red.) voor Beste Actrice in bijrol in de wacht. De prijs kon ze niet verzilveren. 

Romantische komedies en de ‘grote filmsterren’

De romcom The Proposal met Ryan Reynolds en Sandra Bullock in de hoofdrollen van 2009, is misschien wel de allerbekendste film in het palmares van Malin Åkerman. De komedische film Couple Retreat deed het helaas wat slechter en werd eerder negatief onthaald, hoewel filmcritici en kijkers net positief waren over de acteerprestaties van Åkerman. 

Naast korte verschijningen in bekende televisieseries zoals How I met Your Mother, speelde ze ook mee in films met bekendere acteurs en actrices zoals Jennifer Aniston en Paul Rudd voor de film Wanderlust of Tom Cruise in de film Rock of Ages. In deze laatste film nam ze samen met haar tegenspeler een soundtrack op, die zelfs op plaats 5 op de Billboard 200 verscheen. 

Spelprogramma’s en terug naar muziek

Voor de science-fictionfilm Rampage (2018) met Dwayne ‘The Rock’ Johnson kon ze zelfs een slechterik spelen, wat ze als een aangename uitdaging zag voor haar acteerprestaties. Heel recent nam Åkerman ook deel aan het negende seizoen van het bekende spelprogramma The Masked Singer. 

In 2024 maakt Åkerman een comeback in de muziekwereld. Niet als zangeres, maar wel als host voor het Eurovisiesongfestival in Malmö. Waarom nu precies zij gekozen werd als host, is onduidelijk. Niet het Eurovisiesongfestival zelf beslist dat namelijk, maar de organiserende omroep. Over het hele proces is niet zoveel geweten, maar de presentatoren kiezen gebeurt vooral via castings.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Malin Akerman (@malinakerman)

Tekst: Céline De Munter
Foto: Anthony Quintano (CC BY 2.0)