31/05/2024

Kiezen waar je vet verliest en na 2 weken al resultaat zien: mythe of waarheid?

‘Als je deze buikoefeningen doet, dan kan je je buikvet elimineren.’ ‘Met deze workout voor je binnenste dijbenen kan je na 14 dagen al resultaat zien.’ Dat soort beweringen ben je misschien al eens tegengekomen op TikTok of Instagram. Is het werkelijk zó simpel om je lichaam strak te krijgen en lichaamsvet te verliezen of komt er meer bij kijken? ‘Het is niet omdat een spier lokaal werkt dat energie dat ook doet.’ 

Dat fitness tegenwoordig in is bij jongeren, kan je al snel merken wanneer je een filiaal van fitnessketen Basic Fit binnenwandelt. De meerderheid van het klantenbestand is overwegend jong. In een interview met weekblad Knack legt sportarts Tom Teulinckx de oorzaak van dat fenomeen vooral bij de coronapandemie: ‘Veel jongeren konden hun hobby niet meer uitvoeren en zijn gaan fitnessen.’ 

Nuance is zoek 

Socialemediaplatformen als Instagram en TikTok puilen uit met fitnessvideo’s, waarin gebruikers hun workouts tonen die ze in de fitness uitvoeren, of zelfs plat reclame maken voor hun workoutschema’s. De Australische bewegingscoach Jackson Johnson ergert zich mateloos aan de verkeerde informatie die gebruikers verspreiden. Om aan te geven hoe belangrijk het is om even kritisch na te denken bij de video’s die je ziet voorbijkomen, post hij regelmatig video’s waarin hij reageert op de workouts die andere gebruikers op TikTok plaatsen. 

@b00tybyjacks You cannot target fat through exercises! #caloriedeficit #nutrition #trainerreacts #reactionvideo #onlineglutecoach #onlinetrainer #onlinecoach ♬ original sound – Jackson Johnson BBJ🍑

Niels Van Werde, docent Sport & Bewegen aan hogeschool Thomas More, kan zich bij Johnson aansluiten: ‘Het probleem van de TikTokvideo’s is dat de gebruikers vanalles beloven via marketing of om zichzelf populairder te maken.’ Naar zijn gevoel is de nuance volledig zoek, al ziet hij toch een voordeel: ‘Elke vorm of elke methode om iemand te laten bewegen is positief.’ 

Esthetiek vs. lichaamsfitheid 

Maar het antwoord op de vraag of je kan kiezen waar je vet verliest, is simpel: neen. ‘Waarom dat zo is, heeft te maken met hoe ons lichaam vet verbrandt. Alles wordt centraal in je lichaam aangestuurd,’ vertelt Yani Teugels, bewegingsdeskundige bij fitnesscentrum Go-Fit Mechelen. ‘Om vet te verliezen moet je enerzijds de vetbron aanspreken door de juiste oefeningen te doen, maar daarnaast ook minder calorieën opnemen dan je verbrandt. Zo put je uit je vetreserves van je lichaam.’ 

Daarnaast staat Niels Van Werde stil bij wat ‘resultaat zien’ nu precies inhoudt. ‘Als je uitwendig resultaat wil zien, ben je met esthetiek bezig. In mijn ogen is dat een secundaire doelstelling en zou je in eerste instantie fitter en sterker willen worden.’ Is het dus realistisch om na 20 minuten pilates per week of twee keer 20 minuten bilspieroefeningen na twee weken al mooi ronde billen te hebben? Beide deskundigen antwoorden kort en bondig: neen. 

Juiste kennis en begeleiding 

Volgens de studenten van Van Werde heerst er online en in fitnesscentra een soort ‘subcultuur’ van enkele mannen die in fitnesscentra zoals Basic Fit rondlopen met enorme spieren. ‘Jongens kijken naar die mannen op en gaan hetzelfde trainingsritme overnemen, maar weten vaak niet dat die mannen voedingssupplementen nemen en heel veel eiwitten opnemen.’ 

Teugels benadrukt ook het belang van juiste kennis en begeleiding, zeker voor mensen die echt van nul willen beginnen. ‘90% van wat je online vindt is bullshit. En zelfs voor de resterende 10% moet je de juiste onderzoeken weten te vinden. Ga naar een bewegingscoach om je doelen te bespreken. Wij hebben een opleiding van vijf jaar achter de rug en zijn voor jou al door de wetenschappelijke onderzoeken gegaan.’ 

Van Werde is ten slotte nog voorstander om jongeren in het secundair onderwijs binnen het vak lichamelijke opleiding naast sporten ook les te geven over correcte voeding en hoe sporten zonder voldoende kennis, gevaarlijk kan zijn. 

Tekst: Céline De Munter