03/05/2024

Koning van de luipaardprint Roberto Cavalli (83) overleden

Op 12 april 2024 verloor de modewereld een icoon. De Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli overleed op 83-jarige leeftijd in Florence. Cavalli was de man achter de dierenprint. De huidige luipaardtrend bij Gen Z is nogmaals het bewijs van het krachtige oeuvre dat hij achterlaat.  

Als een jonge mode-enthousiast verhuisde Cavalli op 19-jarige leeftijd met zijn oudere zus naar Florence. Hij zette zijn huidige studie stop en begon aan een nieuwe waarmee hij zijn dromen zou najagen; kunst en textieldruk. Zijn reis naar roem begon in de vroege jaren 70. Nog voor hij zijn eigen modelabel oprichtte, verdiende hij zijn geld met de verkoop van handgeschilderde T-shirts. Het was in deze periode dat hij begon te experimenteren met dierenprints, die al snel zijn handelsmerk werden. 

Tijdens een bezoek aan de stad van de mode, Parijs, ontdekte Cavalli de haute couture. Deze ontdekking opende deuren voor de Italiaanse ontwerper. Kort daarna opende hij een studio in Florence, waar hij ontwerpen verkocht aan modegrootheden als Pierre Cardin en Hermès. Cavalli was een pionier op het gebied van nieuwe technologie. Vooral zijn innovatie, gedurfde visie en vermogen om patronen op leer te printen werd geprezen in de mode-industrie. 

Sergio Azzolari, CEO van Roberto Cavalli, beschrijft Cavalli’s nalatenschap als een constante bron van inspiratie, die zal voortleven via zijn creativiteit, zijn liefde voor de natuur en zijn familie die hij koesterde. Cavalli kleedde verschillende Hollywoodsterren als Madonna, Jennifer Lopez en Beyoncé. Al snel werd hij de Leopard King genoemd vanwege zijn grote liefde voor dierenprint. Ook in zijn afscheidspost op Instagram werd dierenprint als achtergrond gebruikt. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Roberto Cavalli (@roberto_cavalli)

Cavalli noemde zichzelf een animalier die inspiratie haalde uit de natuur. ‘Ik kopieer de jurk van een dier omdat ik God graag kopieer. Ik denk dat God de meest fantastische ontwerper is’, zei hij in een quote die zijn familie de dag van zijn overlijden deelde op Instagram.  

‘I cannot make anything out of two metres of plain, black fabric, it’s horrible’ 

Een andere opmerkelijke uitspraak die de ontwerper ooit deed is: ‘Ik kan niets maken van twee meter effen, zwarte stof, het is verschrikkelijk.’ Cavalli verafschuwde de little black dress en minimalisme. In plaats daarvan koos hij steeds voor maximalisme, kleur en levendigheid op de catwalk. Geen enkele show van Cavalli ging voorbij zonder ontwerpen in dierenprint, het liefste ontwierp hij jurken met hoge splitten in cheeta, zebra of zelfs giraffenprint.  

De erfenis van Cavalli  

Cavalli’s invloed strekte zich uit over decennia, waarbij hij een onuitwisbare stempel drukte op de modewereld en de manier waarop we naar prints en patronen kijken. Zijn nalatenschap blijft niet alleen voortleven in de geschiedenis van de mode, maar ook in de hedendaagse trends, zoals de huidige obsessie van Gen Z met de luipaardprint. Deze generatie heeft de print omarmd als een symbool van zelfexpressie en eigenzinnigheid, het is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de hedendaagse modetrends.   

@sofiagraingeLast nights look♬ original sound – vibey music 🎶 🕺 🪩

Ook aan Gen Z-er Freya De Vos (22) is de trend niet voorbij gegaan. ’Je kan er niet meer om heen, luipaardprint is overal. Mijn TikTok staat vol met video’s van zowel mannen als vrouwen die de print dragen. In het begin dacht ik “no way, deze trend is niets voor mij”, maar met de juiste combinaties is de print erg stijlvol. Zelf draag ik veel zwart, maar toen mijn stijl-icoon Sofia Richie een volledig zwarte outfit combineerde met een luipaardmantel werd ik meteen overtuigd. Voorlopig heb ik nog geen item met de print in mijn kast liggen, maar het is wel iets waar ik actief naar op zoek ga.’ 

‘Het is meer dan een trend volgen, luipaardprint is een patroon dat moed en zelfvertrouwen uitstraalt’ 

Wat opvalt, is hoe Gen Z-ers de luipaardprint op verschillende manieren integreren in hun outfits. Van subtiele accenten zoals een tasje of hakjes met de print, tot opvallende en gedurfde looks volledig in luipaardprint. Deze generatie combineert de luipaardprint ook met andere trends, zoals oversized kledingstukken, retro-elementen en zelfs minimalisme, wat resulteert in unieke en eigentijdse looks.   

De print is niet alleen een fashion statement, maar ook een uiting van individualiteit en zelfexpressie. Luipaardprint is een patroon dat moed en zelfvertrouwen uitstraalt, en laat dat net iets zijn wat past bij de assertieve houding van deze generatie. 

Terwijl we afscheid nemen van een legende in de mode, is het belangrijk om te erkennen hoe zijn invloed voortleeft in de trends en hedendaagse cultuur. Roberto Cavalli mag dan niet meer onder ons zijn, maar zijn geest zal altijd voortleven in de wereld van mode en zelfexpressie. Elke keer dat we een luipaardprint zien schitteren op de catwalk of op straat, herinneren we ons de man die durfde te dromen en ons aanmoedigde om hetzelfde te doen. 

Foto bovenaan: CC BY-SA 4.0 DEED & CC-BY-SA-2.0
Tekst: Ilaicha Vandeputte