17/05/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – 3 dingen waar je op moet letten als je een eerste auto koopt

Als student je eerste auto kopen is een spannende stap. Je zal je portemonnee moeten aanspreken en dat is voor een student niet altijd even makkelijk. Ook weten velen niet goed waar ze op moeten letten als ze hun eerste auto kopen. Wil je een auto met een diesel-of benzinemotor? Wil je een goedkopere tweedehandsauto of een splinternieuwe die vers uit de fabriek is gerold? Een nieuwe auto is immers duurder. Als je dit artikel gelezen hebt zal je goed geïnformeerd naar de verkoper kunnen gaan.

1. Betrouwbare verkoper

Koop je auto bij een betrouwbare verkoper. Als je een auto van een particulier koopt, moet je afgaan op je intuïtie. Er is namelijk geen manier om te controleren of die betrouwbaar is. Ook heb je geen poot om op te staan als blijkt dat er verborgen gebreken zijn aan de auto. Er zijn ook veel bedrijven die tweedehandsauto’s aanbieden. Deze bedrijven bieden meestal enkele jaren garantie op de wagen en dat geeft je toch enige zekerheid geeft over de betrouwbaarheid. Autobedrijven verkopen in veel gevallen ook wagens die een grondig onderhoud hebben gehad en gekeurd zijn. Dat brengt ons bij het volgende punt.

2. Onderzoeken

Doe grondig onderzoek voordat je een auto koopt. Controleer de kilometerstand om te achterhalen hoe lang de auto nog zal meegaan. Geheugensteuntje: auto’s met een benzinemotor gaan ongeveer 150.000 kilometer mee zonder al te veel problemen, bij auto’s met een dieselmotor is dat zo’n 200.000 kilometer. Vraag ook altijd naar de onderhoudsgeschiedenis van de auto. Een auto die goed onderhouden is, heeft doorgaans minder kans op mankementen, wat uiteindelijk goed is voor de portemonnee. Vergeet ook zeker geen proefrit te maken voordat je een definitieve beslissing maakt. Zo voel je hoe de auto rijdt en kan je eventuele gebreken opmerken.

3. Bepaal je prijs

Wees niet bang om te onderhandelen over de prijs. Verkopers van tweedehandsauto’s willen meestal hun prijs nog een beetje laten zakken. Willen ze het niet doen, dan heb je toch geprobeerd. Het is belangrijk om de waarde van de auto te kennen. Als je weet dat de auto reparaties en extra kosten nodig heeft, kan je dit aanhalen en zo de prijs laten zakken. Het kan ook handig zijn om op het internet eens rond te kijken naar dezelfde modellen en zo de prijs te vergelijken met de auto die je wil kopen. Zo kan je enkele honderden of zelfs duizenden euro’s uitsparen.

Nu weet je iets beter waarop je moet letten als je je eerste auto gaat kopen. Slaap er gerust nog eens een nachtje over zodat je dan een weloverwogen beslissing kan maken.

 

Foto: © Dylan Wagemans
Tekst: Dylan Wagemans