12/05/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – De 3 nieuwste technologieën van 2024

Met revolutionaire technologieën zoals ChatGPT en andere AI-talen die steeds alledaagser worden, is de tech-industrie druk bezig met het bedenken van vooruitstrevende en moderne gadgets. Hier zijn drie van de nieuwste uitvindingen die ons een stap dichter brengen bij een futuristische cyberpunk toekomst.

 

1. Sora (generatieve AI)

In februari van dit jaar onthulde OpenAI Hun nieuwe tekst-naar-video programma genaamd Sora. Terwijl het nog niet beschikbaar is voor de algemene bevolking, heeft Sora al getoond dat het toch al veel meer geavanceerd is dan bestaande programma’s van deze soort. Het is dus mogelijk om met een simpele reeks instructies een gedetailleerde en realistische video aan te maken, en de resultaten hiervan zien er vaak zo echt uit dat het moeilijk is om het verschil met de realiteit te zien

2. The internet of things

Het IOT staat bekend als het netwerk van fysieke objecten, “dingen”, die zijn ingebouwd met sensoren, software en andere technologieën om gegevens te verbinden en uit te wisselen met andere apparaten en systemen via het internet. Deze technologie wordt vooral gebruikt met apparaten zoals Vaatwassers, koelkasten, smartTV’s, smart watches en auto’s. Deze technologie is meer en meer inclusief bij de apparaten die verkocht worden, en in 2024 hebben meer dan 17 miljard elektronische apparaten deze functie.

3. Apple vision pro

De nieuwste uitvinding van Apple hoopt ervoor om een naadloze combinatie van de digitale en echte wereld te behalen.  De apple vision pro is een VR headset die kan gebruikt worden om alle functionaliteit van apple apparaten gebruikt te laten worden zonder nood aan een scherm of toetsenbord/muis.

Miyako Fujimiya CC BY-SA 4.0

De gebruiker kan simpelweg de programma’s gebruiken met hun handen op het virtuele scherm, allemaal terwijl de echte wereld nog zichtbaar is door de ingebouwde camera’s. Terwijl deze technologie enorm innovatief en geavanceerd is, worden veel potentiële consumenten van de enorme prijskaart. De prijs in Europa bedraagt dan ook maar liefst 3250 euro.

 

Tekst: Arne Maes

Foto: ©Arne Maes