13/05/2024

LIJSTJE VAN 3 VAN GEN Z – Virale fantasyboeken die het lezen waard zijn

Heeft TikTok je overtuigd om A Court of Thorns and Roses van Sarah J. Maas te lezen en hunker je naar meer? Of vraag je je af welke virale fantasyboeken op BookTok echt de moeite waard zijn? Hier zijn drie aanraders.

1. Once upon a Broken Heart – Sephanie Garber

Once Upon a Broken Heart volgt het verhaal van Evangeline Fox, die de hulp van de Fate Jacks inroept nadat ze erachter komt dat de liefde van haar leven met haar stiefzus gaat trouwen, met alle chaotische gevolgen van dien. Dit is het begin van een sprookjesachtig avontuur met veel romance.

Once Upon a Broken Heart is de vervolgtrilogie van Sephanie Garber’s eerste reeks Caraval. Maar geen paniek: je kan perfect van dit boek genieten zonder de eerste drie boeken in deze wereld gelezen te hebben. Deze reeks is vooral een aanrader voor fans van het romantische genre.

2. The Poppy War – R.F. Kuang

Meer een fan van fantasy met sociale commentaar die je laat nadenken? Dan is The Poppy War misschien voor jou.

The Poppy War is een historische militaire/politieke fantasie geworteld in koloniale en imperiale geschiedenis en gebaseerd op de Tweede Chinees-Japanse oorlog (1937-1945). De heftige thema’s zoals kolonialisme, identiteit, onderdrukker versus onderdrukte en de realistische consequenties van oorlog zetten de lezer aan tot nadenken en roepen emoties op. De karakters zijn ook niet stereotiep: ze worstelen met de gevolgen van ambities en morele dilemma’s en het hoofdpersonage, Rin, wankelt  tussen goed en kwaad. De trilogie schrikt er ook niet voor terug om de bloederige en wrede kant van oorlog te laten zien.

3. The Starless Sea – Erin Morgenstern

Voor fans van meer atmosferische boeken is The Starless Sea een echte aanrader. Zachary Rawlins begint aan een queeste nadat hij een boek over zijn eigen leven vindt in een mysterieuze bibliotheek. Je kan het best blind aan dit boek beginnen: hoe minder je weet over het plot, hoe beter. Erin Morgenstern maakt een ode naar verhalen in The Starless Sea, en haar lyrische proza zorgen voor een magische reis.

Dit boek is vooral een aanrader voor fans van literaire fictie die graag eens willen proeven van het fantasygenre. Het is perfect voor degenen die zich niet willen binden aan een fantasy-serie: het is een namelijk een standalone.

Tekst: Sharon Poppe
Foto: © Sharon Poppe, Shari Poppe