04/05/2024

LIVE Giro: Tadej Pogačar al meteen topfavoriet in openingsrit naar Turijn

13:33 – Welkom bij deze liveblog

De start is voorzien rond 13u55. De renners starten in Venaria Reale, een gemeente in de Italiaanse provincie Turijn. De finish is gepland rond 17u10 in Turijn, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Er staat vandaag 140 kilometer op het programma, met onderweg drie gecategoriseerde beklimmingen. Drie kilometer voor de finish krijgen we de pittige Bivio di San Vito. Benieuwd of de sprinters dan nog kans maken op de ritzege en de eerste Maglia Rosa.

14:03 – Siamo partiti!

De renners zijn vertokken. Het peloton start met 176 renners, waaronder veertien Belgen. De bekendste namen zijn Cian Uijtdebroeks, Tim Merlier, Jasper Stuyven, Quinten Hermans en Mauri Vansevenant. Benieuwd welke Belgen zich laten zien in deze eerste rit.

14:20 – Vroege vlucht met 6 renners, geen Belgen

De eerste ontsnapping van deze Ronde van Italië is gevormd. De zes namen: Fransmannen Louis Barré, Lilian Calmejane en Nicolas Debeaumarché, thuisrijders Andrea Pietrobon en Filippo Fiorelli, en de Eritreeër Amanuel Ghebreigzabhier. Alle renners in deze vroege vlucht rijden voor een ander team, dus geen voordeel voor een bepaalde renner. Ze hebben een voorsprong van 1 minuut en 24 seconden.

14:27 – Voorspelling Philippe Gilbert

Ook Philippe Gilbert voorspelt bij de collega’s van Eurosport een overwinning van Tadej Pogačar. De Sloveen heeft in Luik-Bastenaken-Luik en in de rest van het voorjaar al laten zien dat de vorm goed zit. Al heeft hij wel laten weten dat hij tijdens deze Giro krachten gaat sparen om frisser te zijn in de Tour de France, die dit jaar op 29 juni van start gaat.


14:39 – Alaphilippe: ‘Ik heb zin om te starten in mijn eerste Giro’

Natuurlijk is Tadej Pogačar topfavoriet voor deze rit, maar dat betekent niet dat we het niet over de andere renners mogen hebben. Julian Alaphilippe is een schaduwfavoriet vandaag. Als hij Pogačar kan volgen op de laatste beklimming van de dag, heeft hij zeker een kans op ritwinst en de eerste roze trui.

14:45 – Gat met vroege vlucht blijf stabiel

Met bijna 35 kilometer achter de rug en nog iets meer dan 100 km te gaan, heeft de ontsnapping nog steeds een voorsprong van
1 minuut en 23 seconden. De kans dat ze voorop blijven tot de finish in Turijn is eerder klein. Tadej Pogačar heeft zijn teamgenoten van UAE Team Emirates al op kop gezet.


14:53 – Geraint Thomas: ‘Op het einde van de Giro zal ik zeggen tegen welke Sloveen ik liever koers’

De tweede plaats van vorig jaar, Welshman Geraint Thomas, is ook dit jaar weer een kandidaat voor het eindpodium. Vorig jaar verloor hij de Ronde van Italië in de laatste rit van Primož Roglič. Die staat dit jaar niet aan de start, maar de kans is groot dat hij de komende weken te maken krijgt met een andere Sloveen, Tadej Pogačar.

14:53 – De eerste beklimming van de dag

De eerste beklimming van vandaag is ook de eerste plek om bergpunten te verdienen voor de blauwe trui, de trui voor de beste klimmer. Er zijn vandaag 61 bergpunten te verdelen. Als een renner overal als eerste over de beklimmingen komt, verdient hij maximum 30 punten. De Berzano di San Pietro is 2,9 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%.

 

15:12 – Drie punten voor Fiorelli

Filippo Fiorelli kwam als eerste boven op de Berzano di San Pietro. Op die manier pakt hij drie punten, de twee punten zijn voor Louis Barré en het laatste punt is voor Amanuel Gebreigzabhier. De volgende beklimming is de Superga, op iets minder dan 30 kilometer van deze beklimming. Maar daarvoor hebben we eerst nog de eerste tussensprint van deze Ronde van Italië. De weg naar de tussensprint is licht oplopend, benieuwd of we onze landgenoot Tim Merlier vooraan gaan zien.

15:18 – Oudste renner en jongste renner

De oudste renner in dit Giro-peloton is Domenico Pozzovivo, met 41 jaar en 18 Giro-deelnames heeft hij ervaring genoeg om zich te laten zien in deze 21-daagse. De jongste renner is Giulio Pellizzari. Hij was amper 533 dagen oud toen zijn oudere teamgenoot Pozzovivo aan de start stond van zijn allereerste Giro.

 

15:22 – Fiorelli wint ook de tussensprint, Groves eerste van het peloton

De Italiaan Filippo Fiorelli wint ook de tussensprint en pakt zo 12 punten. Lilian Calmejane kwam als tweede voorbij. De andere renners in de vroege vlucht leken niet geïnteresseerd. In het peloton verhoogde Alpecin-Deceuninck het tempo. Hun sprinter Kaden Groves was dan ook de eerste van het peloton. De andere spurters met onder andere Tim Merlier, namen geen punten meer.

 

15:27 – Drie Giro-debutanten in de vroege vlucht

Het gat tussen de ontsnapping en het peloton is kleiner geworden na de tussensprint in Moriondo Torinese. Voor drie van de zes vroege vluchters: Louis Barré, Nicolas Debeaumarché en Andrea Pietrobon, is het hun eerste deelname aan de Giro. Ze wachten ook alle drie nog op hun eerste profoverwinning. Dan is de vroege vlucht van de openingsrit in de Giro zeker een kans om je in de kijker te rijden.

15:35 – De renners naderen de volgende beklimming: de Superga

Bovenaan de Superga zijn 9 punten te verdienen voor de eerste renner over de lijn. Deze beklimming is langer dan de vorige, met 8 kilometer en een gemiddelde van 4,3% is deze moeilijkheid zeker niet te onderschatten. Over 10 kilometer weten we of Filippo Fiorelli zijn perfect parcours verderzet en ook hier opnieuw als eerste bovenkomt.

 

15:46 – Team van favoriet Pogačar houdt het gat met de vroege vlucht onder controle

Zoals we al meerdere keren vermeld hebben, is Tadej Pogačar de grote favoriet vandaag. Het is dan ook normaal dat hij zijn teamgenoten op kop van het peloton gezet heeft. De anderen zullen straks hopen dat ze hem op de laatste beklimming vandaag kunnen volgen. Zoals altijd hebben ze daar bij Sporza een passende meme van ‘Het Eiland’ voor gevonden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sporza (@sporza.be)

15:50 – Top van de Superga is in zicht

In de loop van de beklimming zien we al enkele versnellingen in de ontsnapping. De renner die als eerste boven komt op de Superga heeft een grote kans om straks op het podium te verschijnen met de blauwe bergtrui om zijn schouders. Nog anderhalve kilometer en we weten wie de 9 bergpunten op zijn naam schrijft.

 

15:50 – Geen 3 op 3 voor Fiorelli, Amanuel Gebreigzabhier komt als eerste boven op de Superga

De Eritreeër Amanuel Gebreigzabhier komt als eerste boven op de Superga en neemt zo 9 bergpunten. Fiorelli kwam als tweede boven. In de tussenstand van het bergklassement telt Ghebreigzabhier nu 10 punten, Fiorelli heeft er nu 7. De volgende beklimming is de Colle Maddalena, over iets minder dan 40 kilometer. De versnellingen op de beklimming hebben ervoor gezorgd dat het gat met het peloton groter is geworden. De voorsprong van de leiders is nu bijna drie minuten.

 

16:04 – Vroege vlucht spat uit elkaar

Door de versnelling op de Superga is de ontsnapping opgesplitst in drie groepjes. Ghebreigzabhier en Calmejane rijden nu voorop, landgenoten Pietrobon en Fiorelli volgen op 25 seconden. De twee Fransmannen Barré en Debeaumarché zijn terug opgeslorpt door het peloton.

16:13 – Eerste intergiro-spint komt eraan

Dit jaar hebben de organisatoren van deze Giro het intergiro-klassement teruggebracht. Het is een variant op het tussensprintklassement. De eerste 8 renners kunnen elke rit punten verdienen, met 12 punten voor de eerste renner over de lijn. De eerste drie renners die voorbijkomen, kunnen ook drie, twee en één bonificatieseconde verdienen.

 

16:28 – Calmejane wint de eerste intergiro-sprint

De Fransman moest er niet eens voor sprinten. De twee leiders hebben in onderling overleg afgesproken dat ze de buit gingen verdelen. In het peloton neemt Jonathan Milan de meeste punten, opnieuw geen spoor van Tim Merlier. Hij lijkt niet geïnteresseerd in de sprintpunten voor de paarse trui. Direct na deze sprint rijden de renners een eerste keer over de Bivio di San Vito, de klim die straks bepalend zal zijn in de finale.

 

16:34 – Ghebreigzabhier pakt de volgende bergpunten

De Eritreeër lijkt zo op weg naar de bergtrui, zeker als hij straks ook nog als eerste bovenkomt op de Colle Maddalena. Dat is waar we nu naartoe rijden. Een beklimming van 7,1 kilometer met een gemiddelde van 6,6% en de laatste beklimming voor de beslissing valt op de Bivio di San Vito. Achteraan het peloton zien we dat al enkele favorieten van de tweede lijn moeten lossen. Voor onder meer Christophe Laporte, de vervanger van Wout van Aert, gaat het te snel.

 

16:36 – Pogačar kan trilogie vandaag compleet maken

Er zijn 9 renners die in deze Ronde van Italië hun trilogie compleet kunnen maken. Dat wil zeggen dat ze in alle drie de grote rondes, dus ook in de Ronde van Spanje en de Tour de France, een rit hebben gewonnen.

Dat Tadej Pogačar in deze Giro een rit zal winnen, lijkt bijna zeker, misschien zelfs vandaag al. Benieuwd of bijvoorbeeld Julian Alaphilippe of Fabio Jakobsen hun collectie dit jaar compleet kunnen maken. Als de Fransman vandaag kan volgen op de laatste helling, heeft hij zeker een kans. Voor de Nederlandse spurtbom Jakobsen lijkt de laatste beklimming net iets te lastig, maar er zijn genoeg spurtkansen later in deze Giro.

 

16:36 – Eerste valpartij van deze Giro

Onder meer Filippo Fiorelli, die het begin van deze etappe kleurde, en de oudste renner van deze Giro, Domenico Pozzovivo liggen tegen het asfalt. Het verschil tussen het peloton en de vluchters bedraagt nog 1 minuut en 10 seconden.

16:44 – Nog meer gelosten

Thymen Arensman, Andrea Vendrame, Valentin Paret-Peintre: allemaal renners die moeten lossen. Toch een verrassing met nog 25 kilometer voor de boeg. Zeker Arensman werd toch bij de kanshebbers voor een top 10 in het eindklassement gerekend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door INEOS Grenadiers (@ineosgrenadiers)

16:57 – Calmejane zeker van de bergtrui, Bardet heeft het lastig

Lilian Calmejane kwam als eerste boven op de Colle Maddalena, dat betekent dat hij nu zeker is van de blauwe bergtrui op het einde van de rit. Achteraan het peloton bengelt Romain Bardet, volgens velen podiumkandidaat voor het eindklassement. Het tempo van UAE Team Emirates, het team van Tadej Pogačar, is te snel voor de Fransman. Enkele weken geleden werd hij nog tweede achter de Sloveen in Luik-Bastenaken-Luik. Calmejane is nu de eenzame leider, hij heeft een voorsprong van 25 seconden.

17:03 – Drie renners in de aanval

De Duitser Maximilian Schachmann, Deen Mikkel Frølich Honoré en Italiaan Nicola Conci versnellen in de afdaling van de Colle Maddalena. Achter hen komt een groepje met onze jongste renner in het peloton, Giulio Pellizzari. Ze hebben de eenzame leider Lilian Calmejane bij de lurven gevat en hebben een voorsprong van 25 seconden.

 

17:07 – Daar is Mauri Vansevenant!

We hebben nog niet veel Belgen gezien vandaag, maar daar is Mauri Vansevenant. De West-Vlaming volgt een tegenaanval in zijn gekende, schuddende stijl. Nog 8 kilometer tot de finish en 4 kilometer tot het laatste obstakel van de dag, de Bivio di San Vito.

 

17:12 – Conci gaat er alleen vandoor

De Italiaan van het Belgische team Alpecin-Deceuninck heeft zijn medevluchters achtergelaten. Hij heeft 300 meter voorsprong op de andere renners die ontsnapt zijn in de afdaling van de Colle Maddalena. Tadej Pogačar heeft al zijn teamgenoten opgebruikt en zit nu alleen in het peloton dat nog maar een dertigtal renners telt.

17:14 – Versnelling Tadej Pogačar

Enkel Jhonatan Narváez kan volgen. De kopgroep ligt helemaal uit elkaar. Conci is aan het afzien, zijn gezicht staat op onweer. Maar hij heeft nog een kleine voorsprong.

 

17:16 – Tweede versnelling Tadej Pogačar

De Sloveen blijft maar versnellen achteraan, maar Narváez weigert te lossen. Conci is gegrepen, achter de twee leiders hebben we nu Schachmann, hij volgt op een paar seconden.

 

17:17 – Laatste kilometer

Het wordt een sprint met drie!

 

17:18 – Narváez wint voor Schachmann en Pogačar, de Ecuadoriaan neemt ook de eerste roze trui

De Ecuadoriaan Jhonatan Narváez doet wat iedereen dacht dat onmogelijk was, Tadej Pogačar verslaan. Hij won al een rit in de Giro van 2020, maar nu heeft hij er ook de roze leiderstrui bij.

17:25 – Eerste reactie Narváez

‘Ik heb hier hard voor gewerkt’, reageert de Ecuadoriaanse kampioen bij Eurosport. ‘Pogačar ging zijn sprint net iets te vroeg aan, op die manier kon ik uit het wiel komen en hem nog verslaan’. Bekijk hieronder nog eens de beslissende sprint in aankomstplaats Turijn.

17:35 – Twee Belgen in de top 10

We hadden nog niet veel Belgen gezien vandaag, maar ze hebben zich wel in de top 10 genesteld. Quinten Hermans is zesde geworden, net voor Mauri Vansevenant op de zevende plaats. Dat belooft voor de rest van deze Giro.

Nog eens de volledige top 10:

1- Jhonatan Narváez
2- Maximilian Schachmann
3- Tadej Pogačar
4- Alex Baudin
5- Nicola Conci
6- Quinten Hermans
7- Mauri Vansevenant
8- Antonio Tiberi
9- Attila Valter
10- Geraint Thomas

17:40 – Einde van deze liveblog

De eerste leider van deze Ronde van Italië is gekend, Jhonatan Narváez mag morgen aan de tweede rit beginnen in de roze leiderstrui. Dit is het einde van deze liveblog, veel plezier met het vervolg van deze Giro.