11/05/2024

LIVEBLOG – De finale van het Eurovisiesongfestival zonder Mustii en zonder Joost Klein, maar wel met Israël

Het Eurovisiesongfestival is dit jaar net iets controversiëler dan anders. Veel activisten zijn boos omdat Israël dit jaar mag meedoen ook al heerst er nu een oorlog. Ze maken ze vergelijking met Rusland die na de aanvallen op Oekraïne niet meer mocht meedoen met het festival. Daar bovenop werd er aangekondigd dat Joost Klein niet meer zou mogen meedoen vanwege een conflict met een fotografe. Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. Ik ben heel benieuwd hoe deze avond zal verlopen want het is zeker anders dan anders.

 

00:45 De winnaar is Zwitserland!
Een spannende puntenrace waarin Zwitserland aan de kop stond met de jurypunten. De publiekspunten veranderde veel, Israël kreeg meer dan 300 publiekspunten en kwam zo kort aan de top te staan, tot dat ze voor heel even van de troon werden gestoten door Oekraïne. Hoe dichter we kwamen bij het einde hoe spannender het werd, Kroatië kreeg ook enorm veel punten van het publiek en stootte Oekraïne van de eerste plaats. Frankrijk behaalde net niet genoeg om in de top drie te eindigen en de eerste plaats gaat naar Zwitserland. Een gek Eurovisiesongfestival was het dit jaar, maar het geluk van de winnaar Nemo is duidelijk af te lezen.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eurovision Song Contest (@eurovision)

00:22 Subtiel protest
Je merkt het dat niet iedereen het eens is over de gang van zaken. Er is subtiel protest dat zich uit in uitspraken over gelijkheid en vrede, tot gekleurde nagels in de kleuren van de Palestijnse vlag. Elke keer wanneer Israël punten krijgt is er ook boegeroep te horen in de zaal. België gaf haar twaalf punten aan Frankrijk, maar ook Israël kreeg vijf punten van ons land. De EBU had wel op voorhand al aangegeven dat het verboden was om een Palestijnse vlag mee in het stadion mee te nemen.

 

00:03 Israël wordt uitgejoeld
Wanneer de Israëlische jury de twaalf punten moet uitrijken klinkt er heel veel boegeroep in de zaal. De punten die Israël uitdeelt gaan naar Luxemburg. De Luxemburgse zangeres Tali, heeft Israëlische roots, niet allemaal toevallig dus.

 

23:55 Zwitserland gaat met de meeste punten lopen
Alles is nog heel onverwacht, met de gebeurtenissen van de afgelopen weken zijn er geen uitgesproken kandidaten. Zwitserland krijgt tot nu toe de meeste jurypunten en staan op de hoogste plaats op dit moment. Malta is het eerste land dat drie punten aan Israël geeft. De publiekspunten moeten nog volgen en kunnen dus alles nog veranderen.

 

23:30 Dan toch een beetje ABBA
Het liedje Waterloo waar ABBA in 1974 het songfestival mee won wordt opgevoerd. Eerst met de originele beelden daarna bijgestaan door Carola, Charlotte Perelli en Conchita Wurst. Nu is het nog afwachten tot de puntentelling om te weten wie de winnaar is van Eurovisiesongfestival 2024. Joost Klein als verassing zal er niet meer inzitten voor vanavond.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eurovision Song Contest (@eurovision)

22:08 Liefde van Frankrijk
De Franse inzending bezorgt kippenvel bij iedereen. Een liedje dat gaat over de liefde en dat wordt gezongen met een passie die te voelen is tot door het scherm heen. Op het einde van zijn nummer roept de zanger: ‘United by music! Peace and love for all!‘ Een duidelijke boodschap die nog een keer zijn vredestoespraak benadrukt van tijdens de generale repetitie.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eurovision Song Contest (@eurovision)

22:45 Jezelf zijn is de boodschap van Nemo
Een nummer dat van opera naar drum and bass gaat en ook nog een belangrijke boodschap bevat, jezelf zijn no matter what. Het nummer van de Zwitserse inzending Nemo maakt grote kans om te winnen volgens de Bookmakers, zij maken elk jaar een ranglijst van de ingezonden nummers. Nemo is non-binair, hij is dus geen man en geen vrouw. Het nummer dat die zingt gaat dan ook over hun zoektocht naar zichzelf.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nemo (@nemothings)

22:27 Servië met een triestere toon
Het liedje van de Servische inzending wordt met veel overtuiging gebracht. Het is geen vrolijk nummer, het gaat over een bloem die in de hoge bergen groeit en niet veel water nodig heeft. Het is een bloem die in Servië staat voor hoop, de zangeres zingt over het zoeken naar haar eigen hoop. Een groot contrast met het nummer van Finland dat erna het podium vult.

 

22:12  Gesponsord door Israël?
Bij elk tussenbeeld waar het logo van het Eurovisiesongfestival wordt getoond wordt er ook altijd een sponsor mee in beeld gezet. Wat erg opvallend is dat het wordt gesponsord door Moroccan oil een Israëlisch oliebedrijf, toevallig of niet? In het Journaal van 19 uur van VRT vonden ze het alleszins redelijk verdacht.

 

21:50 Estland gaat voor crazy
Er zitten altijd wel wat speciale nummers bij en dat van Estland valt zeker onder de categorie ‘speciaal’. Het is een folkband gekruist met een rapgroep. Peter Van de Veire beschrijft het als: ‘Wanneer je Zwangere Guy met Bart Peeters zou kruisen.’ Zo klinkt het ook een beetje, een mix van verschillende dingen, maar om de een of andere reden lijkt het wel te werken. Toch is het niks vergeleken met de hectische act van Ierland die daarna te zien is.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eurovision Song Contest (@eurovision)

 

21:34 Nederland verschijnt niet op het podium
Joost Klein verschijnt niet op het podium, maar Israël wel. Er klinkt geklap vanuit het publiek, maar na de sociale media posts op X en Instagram van gisteren en vandaag doet het toch twijfelen of het echt is. De Belgische commentator Peter Van de Veire zegt op het einde van de act dat er toch ook wel veel boegeroep is naast het gejuich voor de jonge Israëlische.

 

21:05 opening met een echte klassieker
Zweden opent de finale met een echte klassieker van Björn Skifs die in de jaren 70 het melodifestival won ook mee deed aan het Eurovisiesongfestival in 1978, maar daar op de 14e plaats terecht kwam. Ook de Zweedse kroonprinses Victoria zit in de zaal en wenst de finalisten veel succes in een korte speech.

 

20:46 controverse voor de finale
Over iets minder dan een kwartier begint de finale van het Eurovisiesongfestival. Mustii, de Belgische inzending, haalde de finale niet en de Nederlandse inzending Joost Klein werd gediskwalificeerd door de EBU (Eureopean Broadcast Union), de organisator van het Eurovisiesongfestival. Dit omdat hij een ‘dreigende beweging’ had een dreigende beweging gemaakt naar een cameravrouw. Heel veel fans zijn het daar niet mee eens en er wordt heel veel teleurstelling gedeeld op sociale media. Wat zal de avond nog verder brengen en is de hoop die sommigen hebben misschien nog terecht, verschijnt Joost straks nog op het podium?

 

 

Tekst: Jona Barkmeijer