09/05/2024

LIVEBLOG – RAUW! in Het Depot Leuven: open stage voor jong hiphoptalent

23:30 – Tot de volgende editie
Dit was de laatste editie van RAUW!, maar niet getreurd, want op negen augustus komt er een nieuwe show tijdens het Groot Verlof in Leuven. ‘Ik zie jullie graag op het Hogeschoolpein’, zegt host Sarah.

Toeschouwer Margot Theunissen (22) is alvast enthousiast. ‘Ik ben elke editie gekomen, maar vandaag vond ik het minder. Milli kon er wel wat van’, zegt ze. ‘Elke editie heb ik nieuwe artiesten leren kennen, het is echt een aanrader, dus ik kom graag naar het Groot Verlof in augustus.’

23:05 – Freestyle
Hosts Fred Gata en Sarah Bekambo sluiten de avond af met een freestyle. Iedereen gooit alle handen in de lucht terwijl ze een cirkel rond het duo vormen. ‘Bedankt voor de fijne avond, jullie waren een zalig publiek’, zegt Fred.

Dj Hygra legt voor een laatste keer een soundtrack op tafel en het publiek mag zelf freestylen in de zaal. Soloartieste Meds grijpt de microfoon en neemt Chloe Catara bij de hand. Hun stemmen synchroniseren, het lijkt alsof ze dit altijd al deden met z’n twee. De sfeer is aanwezig voor het laatste halfuur.

23:00 – Special guest Mosssy
Last but not least: Mosssy. Hij treedt slechts vijf minuten op, maar zijn African-style maakt iedereen warm tijdens een laatste nummer.

De soloartiest is een songwriter en producer, naast afro brengt hij ook r&b en rap uit. Fun fact: hij is geboren in Bunia, een stad in het oosten van Congo. Hij verhuisde kort naar Rwanda, maar woont nu in België. Zijn Afrikaans roots weerspiegelen zijn muziek en zijn nummers zijn zowel Nederlandstalig als Engelstalig.

Hij zingt zijn nieuw nummer Right Now.

22:45 – Milli
Ambiance op het podium is niet te missen, want soloartiest Milli treedt samen met drie vrienden op voor de fun. Ze pakken uit met de zogenaamde straatrap, ze zijn ook van top tot teen gekleed in het zwart. De groep overtuigt zelfs de mensen achteraan om tot aan het podium te komen staan. Het is zo crowded waardoor je het zweet van elkaars gezicht ziet druipen.

Het publiek is fan en gaat door zijn dak. ‘Milli is mijn favoriet. Het is de eerste keer dat ik naar het evenement RAUW! kom en de vibe vind ik geweldig’, zegt toeschouwer Helena Theunissen (20). ‘Ik ga hem zeker aan mijn playlist toevoegen.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Milli (@milli_1811)

22:35 – Mason
‘Hij besliste random om te zingen’, zegt host Fred. Mason kwam naar de show als toeschouwer, maar stapt zelf het podium op nadat iemand heeft afgezegd. ‘Voor de mensen die nog worstelen met iets uit het verleden, het komt goed, trust me‘, zegt hij in een korte speech.

Mason brengt een nummer over zijn relatie die hij na twee jaar beëindigde. ‘Face your fears’, zingt hij. Een emotioneel verhaal gegoten in een Engelstalig nummer, gevolgd door een luid applaus. Is hij de favoriet van de avond?

22:15 – Chloe Catara
Ze laat de zaal in stilte achter. ‘Chloe heeft een prachtige stem’, zegt toeschouwer Margot Theunissen (22). Catara heeft een zachte soul stem, maar verrast het publiek met een rapnummer. ‘Ik oefen momenteel met UK garage, een vorm van rap waar ik me goed in voel’, zegt ze. UK garage of UGK is een genre van elektronische dansmuziek en bevat elementen uit dance-pop en r&b. Het genre afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn weg gevonden tot Europa.

22:10 – S.K.A
Make some noise voor S.K.A die met zijn hese stem het publiek wakker schudt. De rapper en producer kwam onvoorbereid, maar killed it, op slippers weliswaar. ‘Zijn energie was high’, zegt host Sarah. Iedereen neemt een stapje dichter bij het podium en springt mee.

De zaal is vuur en vlam tijdens zijn show. ‘Ik vond hem een van beste artiesten van de avond. Niet wat ik had verwacht voor iemand die op slippers komt opdagen’, zegt toeschouwer Ward Massart (22).

21:45 – BURn
Via een surprise dance van BURn stappen we in een pauze van 25 minuten. Het publiek juicht mee wanneer de drie dansers hun beste moves laten zien.


Line-up vanavond.

21:30 – Mucho Nate
De zaal is ondertussen gevuld, er staan ruim 40 toeschouwers. Simon, artiestennaam Mucho Nate, is de nu aan de beurt. Hij komt uit Geraardsbergen en brengt Engelstalige rap.

Snel een slok water om bij te tanken na twee songs en the show goes on. Dan toch een Nederlandstalig nummer. Zijn nieuwe song HELAAS sluit zijn act af.

21:15 – Eleven
Het publiek wacht vol spanning op de eerste artiest, maar Eleven bijt de spits af. Zijn muziek is een combinatie van Franstalige en Nederlandstalige zang met een vleugje rap. Zijn liefdesliedjes vallen in de smaak, maar de zaal blijft rustig.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ELEVEN (@elevene__k)


20:30 – Dj Hygra
Dj Hygra zorgt vanavond voor de beats. Hij is zelf een kersverse dj en producer uit Nepal, maar woont nu in België. De 27-jarige voelt zich thuis in de elektronische muziekwereld, maar combineert ook andere genres in zijn sets, waaronder hiphop, afro, trap, house en een Braziliaanse stijl baile funk. Voor de komende drie kwartier genieten we nog even van zijn tracks tot het de beurt is aan de eerste artiest.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HYGRA (@hygra_)


Fred Gata is een Leuvense rapper, singer-songwriter en producer met Rwandese roots. Hij won in 2023 de Sound Track Vlaams-Brabant, een wedstrijd voor opkomende artiesten, georganiseerd door VI.BE (steunpunt voor artiesten en muzieksector, redactie). Hij presenteert samen met Sarah Bekambo RAUW!. Sarah is Belgische slam poet-artieste. Say what? Haar poëzie steekt ze in een pittig jasje. Slam poetry is een vorm van poëzievoordracht, het is een combinatie van dichtkunst en performance. Zij maakte in de lockdown een documentaire over haar leeftijdsgenoten en hun struggles.

20:00 – Doors
De derde editie van RAUW! is vanavond de open stage voor opkomend Belgisch talent. Jonge hiphoppers uit verschillende Vlaamse steden staan op de planken in concertzaal Het Depot in Leuven om de microfoon in handen te nemen. Iedere deelnemer krijgt minstens vijftien minuten om te tonen wat ze in hun mars hebben. Wie durft als eerste het podium op?


Aftermovie van RAUW! in 2023.

Tekst en foto: © Alexandra Cares Morales