03/05/2024

Na twee promoties in twee jaar: vijf vragen over Wrexham AFC, de club van Ryan Reynolds

Volgend seizoen speelt Wrexham AFC in de League One, de derde klasse in Engeland. De club van eigenaars Ryan Reynolds en Rob McElhenney schrijven zo een volgend hoofdstuk als eigenaars en een nieuw seizoen in hun serie Welcome to Wrexham.

Hoe hebben ze de promotie behaald?

Vorig seizoen behaalde Wrexham de titel en promoveerden ze naar het vierde niveau van het Engelse voetbal. Dit seizoen werden ze geen kampioen, maar ze verzekerden zich midden april al van promotie naar de League One. Brent Van de Kerckhof analyseert hun prestaties van de afgelopen seizoenen. Hij volgt de club al enkele jaren op de voet op en heeft de drie seizoenen Welcome to Wrexham bekeken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wrexham AFC (@wrexham_afc)

‘Sinds de komst van het acteursduo behalen ze de tweede promotie op rij’, ziet Van de Kerckhof. ‘Ze kenden een vrij stabiel seizoen. Enkel begin februari kenden ze een dipje. Toch pakten ze 85 punten, dat is zeer sterk als promovendus.’

Waarom kozen de eigenaars voor Wrexham?

Voor veel Amerikanen zal Wrexham niet bepaald als muziek in de oren klinken. Integendeel. Vooral Rob McElhenney kende vrijwel niets van het Europese voetbal. Ryan Reynolds is via Europese connecties te weten gekomen dat de traditieclub een nieuwe eigenaar kon gebruiken.

‘De eigenaars kozen waarschijnlijk voor Wrexham omdat de club niet zo duur was (2,4 miljoen pond, red)’, leidt Van de Kerckhof af uit het eerste seizoen van Welcome to Wrexham.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Disney+ UK (@disneyplusuk)

‘Maar ook omdat er een gigantisch potentieel aanwezig was. Er is een vrij grote en trouwe aanhang, maar het is ook commercieel een interessante zet. Wrexham speelt namelijk in de Engelse competities en niet in de Welshe.’

Waar dromen ze van bij de club?

Wrexham AFC was jarenlang een vaste waarde in de derde en vierde klasse van het Engelse voetbal. Totdat de op twee na oudste club ter wereld in 2004, door schulden van een half miljoen pond, met financiële problemen kampte.

De jaren erna ging het van kwaad naar erger. Van de degradatie naar het vijfde niveau in 2005, tot het dieptepunt in 2008 wanneer Wrexham degradeerde uit de English Football League en zo uit het professionele voetbal.

In volle coronaperiode kopen de Canadese acteur Ryan Reynolds en de Amerikaanse acteur Rob McElhenney de Welshe traditieclub. De overname ging niet onopgemerkt voorbij. De Amerikaanse streamingdienst Disney+ verzorgde een serie rond de overname van Wrexham samen met de twee protagonisten.

Welcome to Wrexham wordt een succes op Disney+, vooral bij het jongere publiek. Door de overname en de succesvolle serie krijgt de club al snel Hollywoodclub als bijnaam.

‘De ambities binnen de club zijn hoog’, weet Brent Van de Kerckhof, die de club op de voet volgt. ‘Ryan Reynolds droomt van het allerhoogste. De Premier League (het hoogste niveau in het Engelse voetbal, red) halen en het uiterste potentieel uit de club persen zijn de hoofddoelen.’

Hoe staan ze er financieel voor na de overname?

Samen beschikken de twee acteurs over een vermogen van 200 miljoen dollar. Een behoorlijke financiële injectie. Zo hebben ze de afgelopen seizoenen hun team vooral van aanvallende kwaliteit voorzien.

En die investeringen lonen ook. Vooral het spitsenduo Paul Mullin en Ollie Palmer nemen geregeld hun goaltje mee.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @efl

Daarnaast heeft de ligging in Wales ook een enorm voordeel.

‘Er zijn weinig grote professionele clubs in Wales, wat voor een klein monopolie zorgt en qua marketing en op financieel vlak een enorm voordeel is’, merkt Van de Kerckhof op.

Zou het verhaal in de Amerikaanse competitie werken?

De Amerikaanse supporters en volgers van de Hollywoodclub zijn heel sceptisch op sociale media. Liever zagen ze dat ‘hun’ acteurs een binnenlandse club overnemen. Maar de Amerikaanse voetbalcompetitie heeft een heel andere constructie als die in Europese landen.

Zo is er onder andere geen degradatie en promotie mogelijk van de eerste naar de tweede klasse en visa versa. In dat systeem is het moeilijker om als kleinere club naar de top te bereiken.

‘In de Amerikaanse competities zou het inderdaad heel moeilijk zijn’, besluit Van de Kerckhof. ‘Ze werken daar met een ander competitieformat en je mag er niet zomaar een nieuwe club starten.’

Tekst: Dario Smekens
Foto boven: Mark Barnes (CC BY 2.5)