27/05/2024

PODCAST – Sorry Voor De Chaos: over rilatine en ADHD

Sorry voor de chaos is een podcast die dieper in gaat op de verschillende aspecten van ADHD, met een speciale focus op de effecten van rilatine. Rilatine, ofwel methylfenidaat, is een van de meest gekende middelen die gebruikt wordt om de symptomen van ADHD te behandelen.

ADHD is een aandachtsdeficiëntie- en/of hyperactiviteitsstoornis die wordt vastgesteld bij zo’n twee tot drie procent van de volwassene bevolking. Enkele van de symptomen die deze ontwikkelingsstoornis met zich mee brengt zijn verhoogde afleidbaarheid, impulsiviteit en dagdromen. Maar dat is nog maar een fractie van wat het echt is. Deze podcast geeft je inzicht in het brein van een ADHD’er en hoe rilatine hier een impact op heeft. Er wordt gesproken over de neveneffecten en positieve zaken die dit medicijn met zich meebrengt.

De maker, Noor Putteneers, gaat in gesprek met Yasmina, Hendrik en Hanne, drie ervaringsdeskundigen die regelmatig rilatine gebruiken. Er wordt ook extra duiding gegeven door kinder- en jeugdpsychiater Katrin Peeters. Sorry voor de chaos biedt een platform voor alle ADHD’ers onder ons die zich soms vragen stellen bij hun diagnose. Daarnaast is het doel van deze podcast een beter bewustzijn te creëren rond deze diagnose bij iedereen die er niet veel over weet.

Beluister de reportage hier.

Foto bovenaan: Tara Winstead via Pexels

Reportage: Noor Putteneers