27/05/2024

Richard Gadd, de acteur die zichzelf vertolkt in Netflixhit Baby Reindeer schreef mee aan Sex Education

Komiek Richard Steven Gadd is de bedenker en hoofdrolspeler van de Netflix-serie Baby Reindeer. Hij schreef de serie als manier om met zijn eigen stalkingsverhaal om te gaan. Gadd is naast komiek, acteur en scenarioschrijver. Hij werkte ook al mee aan de populaire Netflix-serie Sex Education

Richard Robert Steven Gadd heeft nog maar 34 lentes op de teller staan. De komiek is geboren in het Schotse dorp Wormit. Hij studeerde aan de Oxford School of Drama in het Engelse Woodstock – neen, hier werd het beruchte muziekfestival niet gehouden. 

Parade-rendier
De Netflixhit Baby Reindeer is gebaseerd op de gelijknamige onemanshow van Richard Gadd. Hij bracht die show al in 2019 naar het theater. Tijdens de zeven afleveringen van de serie, vertolkt Gadd zichzelf als Donnie Dunn, een jonge barman die het wil maken als komiek. Wanneer hij op een dag een vrouw een kopje thee trakteert omdat ze dit niet kan betalen,  blijft de vrouw hem stalkerig volgen, al lijkt hij zelf ook geïntrigeerd door de vrouw.  

De serie veroorzaakt heel wat ophef op sociale media. Kijkers probeerden massaal de identiteit van de vrouw te achterhalen en die is inmiddels gekend. Baby Reindeer zorgde ervoor dat de komiek in internationale aandacht staat. Gadd roept op in talkshows en op zijn X-account om de identiteit van de vrouw te laten. De serie is dan ook gebaseerd op waargebeurde verhalen, wat wil zeggen dat niet alle gebeurtenissen in de serie ook echt gebeurd zijn of zo zijn verlopen.

Seks verkoopt 
Seks en liefde komen vaak terug in de werken waar Gadd al aan meewerkte. Hij schreef samen met bedenker Laurie Nunn en schrijfster Sophie Goodhart aflevering twee van het tweede seizoen van de populaire Netflix serie Sex Education. Hij schrijft en acteert sketches voor de Britse panelshow Jon Richardson: Ultimate Worrier, een show waar de host samen met zijn gasten zaken bespreekt die hem zorgen baren, wat voor de host anders ligt omdat hij een dwangstoornis heeft. Gadd maakte samen met komiek Rose Matafeo enkele sketches waar ze onderzoek doen naar de dingen waar de host zich zorgen over maakt. Gadd kreeg ook een rol in de Disney+-serie Wedding Season. Hij speelde ook nog een hoofdrol in de Britse tv-film Against the Law over hoe homo zijn in 1952 Londen illegaal en strafbaar was.

Komedie
Gadd debuteerde met verschillende van zijn shows op het Edinburgh Festival Fringe. Dat is een jaarlijks festival voor podiumkunsten in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Hij presenteerde er zijn werken Cheese & Crack Whores, Breaking Gadd, Waiting For Gaddot en Monkey See, Monkey Do.

Zijn show Monkey See, Monkey Do gaat over de crisis die hij ervaarde over zijn mannelijkheid, nadat hij seksueel was misbruikt. In een interview met de Britse krant The Guardian vertelt Gadd dat hij ging lopen wanneer hij zich slecht voelde over wat hij had meegemaakt, waarna hij zich weer normaal voelde. Daarom loopt hij de hele show op een loopband. Met de show Monkey See, Monkey Do won hij verschillende prijzen zoals de Beste Komedieshow bij de Edingburgh Comedy Awards. Dankzij die award is hij een naam in het Britse komedielandschap.

Gadd is een ambassadeur bij We Are Survivors. Dat is een steungroep voor mannelijke, trans en non-binaire slachtoffers van seksueel geweld in Manchester te Engeland. In zijn statement zegt hij dat hij zich alleen voelde toen hij slachtoffer was van seksueel misbruik. Hij roept iedereen op om er over te praten en dat je er niet alleen onder moet lijden. 

Tekst & foto: Stien Vanden Bosch