31/05/2024

Vijf vragen over Adidas Samba – de populairste schoenen van het moment

Je ziet ze tegenwoordig overal – behalve in de winkelrekken, want ze zijn enorm gewild. Adidas Samba, Gazelle en Spezial lijken de meest gedragen schoenen onder jongeren de dag van vandaag. Ze zijn schijnbaar van de ene op de andere dag aan ieders voeten te zien, maar hoe komt het nu dat jongeren massaal deze oude voetbalschoenen zijn gaan dragen?

  1. Hoe zijn de schoenen ontstaan?

De schoenen vinden hun oorsprong in 1949. Toen hadden ze al het typische Adidas-design, zij het nog maar in één kleurvariant beschikbaar: een zwarte schoen met drie witte strepen. Destijds werden ze echter verkocht als voetbalschoenen voor mannen en niet als alledaagse uniseks sneakers. Een jaar na de uitvinding van de schoenen, in 1950, vond de FIFA World Cup plaats in Brazilië. Om fans aan te sporen te schoenen te kopen, werd de schoen als reclame- en publiciteitsstunt Samba genoemd, naar de Braziliaanse dans.

Adidas slaagde in hun opzet en tegen de jaren 2000 was het dé schoen om te dragen tijdens zaalvoetbal. Rond die tijd kwam er ook een vrouwelijke variant op de markt en brachten ze meer kleuren uit. De Gazelle en Spezial zijn recentere varianten op de originele Samba-schoenen.

  1. Vanwaar halen de schoenen hun populariteit?

‘Hun felle tinten en soms gewaagde kleurcombinaties met de typische Adidas-uitstraling brengen elke outfit tot leven’, vindt studente Arrezina Rosseel (20). Zij is al jaren grote Harry Styles fan en leerde de schoenen ook op die manier kennen. Wat Arrezina beschrijft vormt ook een deel de basis van het succesverhaal van de schoenen.

De Britse popster Harry Styles trok van 2021 tot 2023 de wereld rond met zijn wereldtournee Love on Tour. Styles staat bekend om zijn samenwerking met Gucci, die dan weer een schoenenlijn met Adidas heeft: de Gazelle. Styles trok vanzelfsprekend iedere avond van zijn tournee de schoenen aan op het podium en al snel volgden zijn fans zijn voorbeeld – zij het de ‘goedkopere’ versies die geen onderdeel waren van de samenwerking met Gucci. De schoenen kregen zelfs de bijnaam Satellite Stompers, vernoemd naar de dansmove die Styles en zijn fans deden tijdens het liedje Satellite, van het album Harry’s House.

Al snel waren Gazelles overal uitverkocht en zochten fans een alternatief. Die vonden ze bij Adidas Samba en Spezial, want die leunen qua uiterlijk heel dicht aan tegen de Gazelle. Adidas hernoemde de schoenen in 2023 officieel ‘Satellite Stompers’, wat natuurlijk weer een enorm slimme marketingstrategie was.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Senikersku (@senikersku)

  1. Welke bekende mensen werden reeds gespot met de schoenen aan hun voeten?

Liefhebbers van de sneaker vind je in alle uithoeken van de beroemde wereld. Natuurlijk draagt Harry Styles ze, maar ook Emma Chamberlain, Bella Hadid en Kendall Jenner zijn gek op de schoenen.

Onlangs had ook de Britse premier Rishi Sunak een paar van de schoenen aan in een video, maar dat werd door de rest van de wereld net iets minder positief onthaald. Dragers van de schoenen verkondigden op sociale media dat ze hun schoenen zouden verkopen omdat Sunak de look voor iedereen had verpest. Het ging zelfs zo ver dat de premier zich genoodzaakt voelde om zich te verontschuldigen voor het dragen van de Samba-schoenen: ‘Ik bied mijn oprechte excuses aan aan de Samba-community. Maar ter verdediging: ik draag al jaren Adidas schoenen, zowel Samba’s als anderen’, vertelde Rishi Sunak in een interview op LBC Radio.

  1. Geraak ik gemakkelijk aan een paar en hoeveel kosten ze?

Iedereen draagt ze, je ziet ze op elke hoek van elke straat en de enige plaats waar ze afwezig zijn, is in de winkels. Althans, dat was toch een tijdje zo. Ondertussen is het helemaal niet meer zo moeilijk om een paar te bemachtigen, vertelt studente Stien Pardon (16): ‘Ik heb er niet echt op moeten wachten, want ze zijn een trend en ze worden echt overal verkocht.’

Stien kocht in februari haar eerste paar Spezial-schoenen. Ze werd niet beïnvloed door grote sterren die de schoenen dragen, maar eerder door het ‘gewone volk’: ‘Ik zag de schoenen wanneer ik rondliep op straat en vond ze gewoon heel mooi, dus wou ik ook heel graag een paar.’

Een paar Adidas Gazelle’s, Samba’s of Spezials kost rond de 120 euro. ‘Ik vind dat niet per se te duur, want voor een goed paar schoenen ben je al snel boven de 100 euro kwijt. Ik vind wel dat ze beter moeten uitleggen hoe je ze moet poetsen zodat je er nog langer van kan genieten en er beter voor kunt zorgen,’ zegt Stien. Voor de Gucci-variant van de schoenen daarentegen tel je zo’n 850 euro neer.

  1. Zijn de schoenen duurzaam?

Nu jongeren meer nadenken over hun consumptiegedrag en vaker stilstaan bij de oorsprong van hun aankopen, is dit een belangrijk punt om aan te snijden. Kunnen jongeren deze schoenen dragen zonder dat hun geweten eronder zal lijden? Helaas niet.

Begin 2024 kwam aan het licht dat Adidas bijzonder onethische werkwijzen hanteert om de populaire schoen te fabriceren. De productie van de sneakers ging op korte tijd van 50.000 schoenen naar 600.000 paren, om te kunnen voldoen aan de immense vraag van consumenten. Op zo’n gigantische productieverhoging waren ze bij Adidas niet voorzien en dat leidde tot twijfelachtige situaties.

Zo kwam dankzij Follow The Money aan het licht dat er tijdens het productieproces sprake is van moderne slavernij en dat ze het leer voor de schoenen aankopen van bedrijven die deelnemen aan de illegale ontbossing van het Amazonewoud.

Dat aspect van de schoenen blijkt ondanks de woke-beweging nog bijzonder onderbelicht, want Stien wist bijvoorbeeld van niks: ‘Dat is het eerste dat ik daarvan hoor. Dat is wel echt niet oké en dat zou de dag van vandaag niet meer mogelijk mogen zijn,’ reageert Stien verontwaardigd. Of ze haar schoenen vanaf nu dan in de kast gaat laten staan? Nee: ‘Ik vind het super erg en jammer genoeg verbaast het me ook niet echt, maar ik heb de schoenen nu en ik vind ze supermooi, dus ik ga ze wel blijven dragen,’ biecht de studente eerlijk op.