11/05/2024

Wie is Eden Golan, de Israëlische inzending op het Eurovisiesongfestival?

Na de aanslag van Hamas op 7 oktober en de voortdurende oorlog tussen Israël en Palestina, zorgt de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival in Zweden voor veel kritiek. Heel wat landen vragen daarom aan hun inzending om niet naar Malmö te gaan. Maar wie is de zangeres van Israël? En waar staat zij in het conflict tussen Israël en Palestina?

De 20-jarige Eden Golan is geboren in Israël, maar verhuisde op haar zesde naar Moskou. In 2022 ging ze samen met haar familie terug naar Israël, vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

‘Ik heb er zin in’, zegt ze in een interview met het Duitse persbureau AFP. Al zal ze haar kamer in de organiserende stad Malmö enkel mogen verlaten voor officiële evenementen. De Zweedse stad verscherpt de veiligheidsmaatregelen omdat er Pro-Palestijnse protesten gepland zijn. Ondanks dat blijft de Russisch-Israëlische zangeres dus enthousiast.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door EDEN GOLAN (@golaneden)


Eerste liedje te politiek gekleurd
 

De organisator van het Eurovisiesongfestival, de European Broadcasting Union (EBU), heeft haar originele song ‘October Rain’ afgekeurd omdat het te politiek gekleurd was. Ze vonden dat lyrics als ‘There is no air left to breathe’ en ‘They were all good children, every one of them’ een verwijzing zijn naar de slachtoffers van de aanval van Hamas op 7 oktober. 

‘Ik was verbaasd dat de European Broadcasting Union het lied niet goedkeurde. Ik vind niet dat de eerste versie politiek getint was’, zegt Golan tijdens het interview met AFP. ‘Het liedje gaat over een meisje dat worstelt met haar eigen problemen en emoties, het heeft niets te maken met 7 oktober.’ Volgens Golan is dat waar muziek om gaat, ‘Iedereen hoort wat hij zelf wil.’


Geen politieke statements op het songfestival 

De Israëlische omroep KAN mocht van de EBU met een nieuw nummer komen. KAN besliste eerst om geen nieuw nummer te maken en hun deelname aan het Songfestival te schrappen, maar daar was de Israëlische president Isaac Herzog niet zo blij mee. Hij zei dat het in deze moeilijke tijden net belangrijk is om aanwezig te zijn in Malmö. ‘Er zijn haters die ons van het podium willen drijven.’ Hij eindigt met: ‘Being smart is not just being right’.


Hoewel vele landen vragen de deelname van Israël te verbieden, heeft de EBU beslist om dat niet te doen, omdat Israël haar songtekst heeft aangepast en dus voldoet aan de voorwaarden. Politiek is een thema dat altijd om de hoek loert op het Eurovisiesongfestival, dat bleek de afgelopen jaren door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Opvallend, de EBU besliste toen wel om de deelname van Rusland te verbieden. ‘Om het festival niet politiek te beladen’, klonk het toen.

Ook Palestina was dit jaar bijna aanwezig op het Songfestival. De Palestijnse zanger Bashar Murad deed mee aan de preselecties in IJsland, maar werd tweede. Zijn nummer ‘Wild West’ had ook enkele verwijzingen naar het conflict met Israël, het is dus maar de vraag of hij zijn songtekst van de EBU had mogen behouden. Een rechtstreekse confrontatie met Golan komt er dus niet, iets waar de EBU waarschijnlijk opgelucht over is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bashar Murad (@basharmuradofficial)


Waarom Rusland niet en Israël wel? 

Rusland mag sinds de start van hun conflict met Oekraïne niet meer deelnemen aan het Songfestival. Waarom mag Israël dat dan wel? Het heeft misschien iets te maken met een van de hoofdsponsors van het liedjesfestijn, beauty-product Moroccanoil. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat de haarcrèmes van Marokkaanse oorsprong zijn, worden de producten geproduceerd in Israël. Althans, dat is wat het etiket op de verpakking ons doet geloven. 

Misschien is het daarom dat de EBU de deelname van Israël niet wil verbieden. Dat zou kunnen betekenen dat Moroccanoil zich terugtrekt als hoofdsponsor en dat het Songfestival een belangrijke bron van inkomsten kwijt is. In 2020 zei Jon Ola Sand, executive supervisor van het Songfestival bij de EBU, nog het volgende. ‘Wij zijn blij dat we Moroccanoil mogen verwelkomen als partner van het Eurovisiesongfestival, dit is de perfecte partnership. Op deze manier zullen de kandidaten niet alleen fantastisch klinken, maar er ook fantastisch uitzien.’ In 2020 waren de spanningen tussen Israël en Palestina nog niet zo hoog als dat vandaag het geval is. Benieuwd of meneer Sand daar vandaag nog hetzelfde over denkt.

Wat denkt Eden Golan zelf over het conflict? 

Als het over het veelbesproken conflict tussen Israël en Palestina gaat, zwijgt de zangeres. Haar woordvoerder had voor het interview met AFP duidelijk gezegd dat daar geen vragen over gesteld mochten worden. Op die manier wil ze haar neutraliteit behouden en probeert ze de situatie niet nog verder te escaleren. 

Op haar Instagram is de zangeres iets minder gefilterd. ‘We moeten er alles aan doen om de gegijzelden terug naar Israël te halen’, klinkt het daar. Verder zegt ze ook nog dat ze er alles aan zal doen om haar land te vertegenwoordigen met respect. ‘Ik wil de hele wereld laten zien wie we zijn. Hoe sterk, mooi, verenigd en liefdevol ons volk is.’ 

In een interview met een Israëlisch magazine, zegt Golan dat de haat in Malmö haar niet bang maakt. ‘Ik zal niet stoppen met het noemen van de ontvoerden’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door EDEN GOLAN (@golaneden)

Foto: Haim Zaich CC BY-SA 3.0
Tekst: Niels D’hondt