25/05/2024

Zijn naam is Klein, zijn droom was groot: wie is de gediskwalificeerde Joost Klein?

Een primeur op het Eurovisiesongfestival dit jaar, voor het eerst in het 68-jarig bestaan van de Europese zangwedstrijd werd een artiest gediskwalificeerd. De gediskwalificeerde kandidaat is de Nederlandse Joost Klein (27). Voor het eerst sinds zijn diskwalificatie treedt Joost weer op, op het Freshtival Weekend in Enschede. Wie is Joost Klein en wat zit er achter zijn succes?

Joost Klein begint zijn carrière niet als muzikant, maar als YouTuber. Op 10-jarige leeftijd start hij met een YouTubekanaal genaamd EenhoornJoost.  Hier plaatst de Nederlander grappige filmpjes op, die al snel een succes worden. ‘Hij viel altijd op met een apart soort humor’, vertelt muziekjournalist Jasper Van Loy. ‘Nadien is hij muziek beginnen te maken en dat werkte eigenlijk enorm.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Joost Klein (@joostklein)

De Nederlander tekent een contract bij het Nederlandse platenlabel TopNotch. Deze samenwerking loopt al snel stuk en een jaar later richt Joost Klein zijn eigen label op. De naam van dit label? Albino Sports. Hij brengt veel muziek uit en met elke plaat wordt hij bekender en bekender. ‘Joost heeft een aantal heel grote festivals gespeeld, zoals Pukkelpop 2019’, verduidelijkt Van Loy. ‘Wat opmerkelijk is, is dat Joost voorspeld had dat hij hier ging staan in zijn nummer Albino.’

Het Belgische publiek

Naast Nederland heeft Joost nu ook België mee en met liedjes zoals Friesenjung is de naam Joost Klein nu ook al hoorbaar in Duitsland. Hoe werd hij bekend voor het Belgische publiek? ‘Studio Brussel speelt toch wel een rol in de bekendheid van Joost in Vlaanderen’, zegt Van Loy. ‘StuBru is zijn muziek beginnen draaien nog voor de Nederlandse zenders dat deden. De Nederlandse radio’s vonden de nummers te raar en Studio Brussel heeft dan op een bepaald moment beslist om die muziek een kans te geven.’

Klein speelt duidelijk in op het Belgische publiek. Zo maakte hij een cover van Ik wil je van de Kreuners met  Walter Grootaers. ‘Dat is gewoon graaf’, reageert Van Loy. ‘Als je dat doet dan heb je natuurlijk de Vlaamse pers wel mee.’ Ook is hij goed bevriend met Vlaamse YouTuber Acid, die dan weer meezingt op een nummer van Joost. ‘Joost is echt enorm trots op zijn band met België.’

Het geluid van Joost

Het speciale geluid dat ze in Nederland in eerste instantie te vreemd vonden, valt moeilijk te beschrijven. Van Loy probeert het toch, ‘Joost doet niet aan genres. Er zit gabber in, er zit rap in. Het is heel pop.’

‘Hij gebruikt heel rare muzikale referenties zoals de stamp van de jaren ’90 en ’00. Dat werkt heel goed. Plus natuurlijk de grappen. Joost combineert in zijn muziek humor met zijn eigen serieuze problemen. Dat kwetsbare kan je er vaak ook in horen.’

Zijn grote droom

Joost had een grote droom die hij al lang koesterde, hij zou meedoen aan het Eurovisiesongfestival. Zijn droom werd realiteit want op 9 mei was de Nederlandse zanger tijdens de halve finale op het grote podium in Malmö, Zweden te horen met zijn liedje Europapa. Volgens Van Loy is Europapa een typisch Joost-nummer. ‘Het is een hele hoop onnozelheid met veel Europese clichés. Dingen zoals: Ik neem de benen naar Wenen, ik wil weg uit Nederland maar m’n paspoort is verdwenen dat zijn woordspelingen maar tegelijkertijd, het einde van het lied, dat is waar Joost de laatste jaren meer en meer is voor gaan staan.’

‘Aan het einde van de dag zijn we allemaal mensen. Mijn vader zei me ooit: ‘het is een wereld zonder grenzen.’ Ik mis je elke dag is wat ik stiekempjes fluister, zie je nou wel pa. Ik heb naar je geluisterd.’ – Joost in Europapa

‘Dat laatste stuk is heel open, praten over zijn mentale gezondheid en over zijn angsten. Dat in combinatie met zijn humor zijn twee polen die geen van beide weg te denken zijn uit het universum van Joost.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Joost Klein (@joostklein)


De diskwalificatie

Welke impact had de deelname aan het Eurovisiesongfestival op de zanger? Joost werd tijdens de tweede halve finale tweede en stootte dus met gemak door naar de finale twee dagen later. Voor die finale kan plaatsvinden wordt de zanger gediskwalificeerd wegens een conflict met een cameravrouw die beweert dat Joost een agressieve beweging naar haar maakte. De European Broadcasting Union (EBU) diskwalificeert Joost Klein, hij mag niet deelnemen aan de finale op 11 mei. Fans van de zanger en van het Eurovisiesongfestival waren teleurgesteld.

Moira Lauwers (19) kijkt al zeven jaar met plezier naar het Eurovisiesongfestival. Ook dit jaar was ze helemaal klaar om te supporteren voor haar favoriete nummer en land. ‘Ik was net zoals velen meteen fan van Joost omdat zijn lied zo catchy is. Je kan gewoon niet anders dan gaan rechtstaan en meedansen. Zelfs mensen die nog nooit van het Eurovisiesongfestival gehoord hadden, begonnen enthousiast mee te dansen op TikTok.’ Als fan van Joost was de teleurstelling groot toen hij niet langer mocht deelnemen aan de finale, ‘Niet alleen de loyale songfestival-fans waren in shock, het nieuws ging de hele wereld rond. Het klinkt misschien dramatisch maar het voelde alsof we allemaal een dag nodig hadden om het verlies te verwerken.’

Of Joost volgend jaar nog zal deelnemen, valt af te wachten, maar bekendheid heeft hij sowieso al opgedaan. ‘Als Joost het slim speelt dan kan hij zijn diskwalificatie gebruiken als een manier om nog groter te worden. Op basis van media-aandacht is hij degene die het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen.’ Joost stond 20 mei weer voor het eerst op het podium sinds het Eurovisiesongfestival. Zijn optreden ging door op het Freshtival Weekend in Enschede, Nederland. Daar liet hij enthousiast vallen, ‘ik ben een internationale artiest nu.’ In de zomer staat Joost ook op verschillende Belgische festivals.

Tekst & illustratie: Nohr Pardon