17/06/2024

De aanhouder wint: Na 30 jaar vechten maakt Texas city kans op een plek in de erfgoedlijst

Texas City in Tremelo staat bekend als het oudste Westerndorp van het land. Het werd opgericht in 1958, voor de Expo in Brussel, en brengt eigenlijk het Wilde Westen naar Vlaanderen.

Er worden cowboy-acts en verschillende evenementen in Western-stijl gehouden. Deze trekken steeds een groot aantal bezoekers aan door de historische re-enactments en open-saloondagen.

Tijdens evenementen zoals de re-enactments en shows, kleden deelnemers zich in cowboykostuums om de 20e eeuw in Western style tot leven te brengen. 

Maar de eigenaars hebben het lang niet altijd makkelijk gehad. Na 30 lange jaren knokken voor hun plekje, is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

Want de kans dat Texas City wordt opgenomen in de lijst van belangrijke gebouwen in Tremelo, is groot. 

Zij halen hier veel voordeel uit, want door de officiële erkenning krijgt Texas City de nodige bescherming en middelen voor onderhoud en restauratie. 

Zo kan het bijvoorbeeld niet zomaar gesloopt worden, en krijgen ze een soort premie voor verbouwingen. 

Maar ook de gemeente haalt hier voordeel uit. De lijst helpt bij het behoud van lokaal erfgoed en versterkt de culturele identiteit van de gemeenschap. Eventueel kunnen de re-enactments en shows ook bijdragen aan het toerisme in Tremelo.

De eigenaars van Texas City zijn opgelucht en kijken al uit naar hun toekomstplannen.