17/06/2024

Z Next: journalistiekstudenten van Thomas More maken printmagazine over generatie Z

Wat houdt onze Gen Z’ers bezig? Wat vinden ze belangrijk, wat maakt ze bang, waarvan worden ze blij? De Thomas More-studenten van het tweede jaar Journalistiek, optie tekst & beeld, zochten antwoorden bij zichzelf én in boeiende verhalen over hun generatiegenoten. Ze goten alles in een lijvig magazine met de ronkende titel Z Next.

Meer artikels over queer sex, jong voetbaltalent, klimaatrechtvaardigheid, jeugddelinquentie of mode: daar hadden de makers van het magazine Z Next alvast zelf veel nood aan. Ze zochten én vonden intrigerende verhalen, tekenden ze op, zorgden voor een gepaste vormgeving en lanceerden in juni 2024 een indrukwekkend printmagazine, waarvan je de onlineversie hier kunt doorbladeren.

Studenten van het tweede jaar Journalistiek en International Journalism, optie tekst & beeld, krijgen in het vak Printmagazine de opdracht om met de voltallige klas een magazine helemaal in elkaar te steken. Ze werken binnen een sterk concept, pitchen hun ideeën tijdens redactievergaderingen, trekken eropuit om interviews en reportages te maken, zorgen voor de foto’s en zijn ook verantwoordelijk voor de lay-out en eindredactie van het magazine.

Creatief talent, een scherpe pen, een oog voor vormgeving, nauwkeurigheid én teamwork zijn cruciale skills binnen dit project. De studenten krijgen bovendien de kans om hun eigen passies – voor lifestyle, sport, politiek, maatschappelijke kwesties of cultuur – om te zetten in relevante, journalistieke verhalen en daardoor een stem te geven aan mensen die echt gehoord moeten worden.

Tekst: Lieve Roegiers
Foto: © Ilaicha Vandeputte