
Ophef over eerste dood door zelfdodingscabine Sarco
Afgelopen maandag overleed een 64-jarige Amerikaanse vrouw in Zwitserland tijdens het eerste gebruik van de Sarco-zelfdodingscabine. Hoewel de cabine volgens juridisch deskundige Daniel Huerlimann niet direct onder de Zwitserse wet valt, heeft de Zwitserse politie meerdere arrestaties verricht na het incident.
De eerste dood door de Sarco roept vragen op over de wet en de ethiek van zelfdoding. Hoewel hulp bij zelfdoding in Zwitserland legaal is, moeten er nog steeds strikte richtlijnen worden gevolgd. De recente arrestaties wijzen op de mogelijke complicaties die voortkomen uit deze nieuwe technologie.
Wat is het?
De Sarco is een 3D-geprinte cabine ontworpen door Philip Nitschke, oprichter en directeur van de pro-euthanasiegroep Exit International. Het doel van de cabine is om gebruikers een zelfgekozen en pijnloze dood te laten sterven, waarbij het proces volledig autonoom kan plaatsvinden.
De gebruiker kan vanuit de cabine zelf op een knop drukken, waarna stikstof vrijkomt en het zuurstofniveau verlaagd wordt naar 0,05%. Hierna verliest de gebruiker het bewustzijn en sterft vijf minuten later op een pijnloze manier.
Het bovenste deel van de Sarco kan losgekoppeld worden en dient als doodskist.
Wat zegt de wet hierover?
Zwitserland. Het bedrijf schakelde Zwitserse jurist Daniel Huerlimann in, die vaststelde dat de machine geen wetten overtrad. Toch gaf Elisabeth Baume-Schneider, de Zwitserse minister van Binnenlandse Zaken, na de dood van de Amerikaanse vrouw aan dat de Sarco niet voldoet aan de vereisten voor productveiligheid en dat het gebruik van stikstof in strijd is met de wetgeving rond gebruik van chemicaliën.
De Zwitserse politie arresteerde enkele betrokkenen wegens verdenking van het aanzetten tot zelfdoding, waaronder Florian Willet, medevoorzitter van The Last Resort.

Hulp bij zelfdoding, waarbij iemand de middelen krijgt om zijn eigen leven te beëindigen, is legaal in Zwitserland. Dit is niet hetzelfde als euthanasie, waarbij de arts de dodelijke handeling uitvoert.
België. In België is euthanasie legaal sinds 2002, maar moet de persoon in kwestie voldoen aan een hele reeks wettelijke voorwaarden. Hulp bij zelfdoding valt in België niet onder de euthanasiewet, maar de werkelijke wetgeving hierrond is onduidelijk.
In vergelijking met Zwitserland is België niet veel strenger op vlak van euthanasie. Toch hebben wij hier geen ‘euthanasietoerisme’, waarbij mensen naar een ander land reizen om euthanasie te plegen, zoals Zwitserland. Dat komt onder andere door de vereiste van een goede arts-patiëntrelatie, één van de voorwaarden om in ons land euthanasie te krijgen.
Meer weten over euthanasie in België? Bekijk dan zeker ook het interview met dokter Hans Wauters op 21bis.
De Amerikaanse vrouw die gebruik maakte van de cabine leed aan een auto-immuunziekte die haar immuunsysteem ernstig had aangetast, en was al enkele jaren op zoek naar een manier om uit het leven te stappen.
Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.
Beeld bovenaan: Ratel via Wikimedia Commons volgens licentie CC BY-SA 4.0
Tekst: Anne De Wever