28/09/2024

STIP IT-actie: ‘In een ideale wereld is jouw thuis een veilige plek’

Zaterdag 28 september is de laatste dag van de STIP IT-actie en dat sluit Ketnet af met een liveshow. ‘Wees geen wegkijker’ is dit jaar de slogan, waarbij omstaanders het verschil kunnen maken, maar welke invloed heeft een thuissituatie op pestgedrag?

Het voormalige Move tegen pesten veranderde na 2017 naar STIP IT (Samen Tegen Iemand Pesten) en dit jaar focust de STIP IT-campagne op omstaanders met haar slogan ‘Wees geen wegkijker’. Omstaanders of getuigen kunnen een impact hebben om pestgedrag te voorkomen. ‘Negeer elkaar niet, want steun is belangrijk’, zegt Maarten Bartholomees, psycho-energetisch coach bij het JAC (Jongeren Advies Centrum) in Leuven.

Steun slachtoffers én pesters

Maarten vindt het vanzelfsprekend dat leerkrachten, begeleiders, hulpverleners en jongeren zelf oog hebben voor elkaar. ‘Hoe vroeger je pestgedrag oppikt, hoe vlotter je kan ingrijpen. Als buitenstaander kan dat moeilijk lijken, maar als je niks meldt, kan je geen steun bieden aan slachtoffers en pesters.’ Hij vindt dat beide kanten gehoord en gesteund moeten worden, zowel slachtoffers als pesters.

Volgens Maarten kan een slechte thuissituatie een oorzaak zijn van pestgedrag. ‘Als je ouders thuis gewelddadig zijn, dan krijg je als kind een slecht voorbeeld, waardoor je dat kan overnemen in je eigen handelingen’, zegt hij. ‘Ik begeleidde eens een kamp voor kansarme kinderen waarin een kindje van acht jaar anderen schopte en dat ook bij mij deed. Hij ving dat gedrag thuis op en drukte zo uit dat hij me leuk vond.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VRT NWS (@vrtnws)

‘In een ideale wereld is jouw thuis een veilige plek’, zegt Maarten. ‘Kinderen zouden thuis terecht moeten bij hun ouders of andere gezinsleden, maar verschillende jongeren die ik begeleid in het JAC, ervaren hun thuissituatie niet als veilig. Daar zijn verschillende redenen voor. Familiezaken kunnen een factor zijn, zoals een scheiding van je ouders of slecht contact met een van je ouders. Ook financiën kunnen moeilijkheden teweegbrengen, waarbij je je verantwoordelijkheid neemt op jonge leeftijd of vroeg uit huis gaat. Jongeren die zich slecht in hun vel voelen, kunnen het slachtoffer worden van pesters, al kan het evengoed dat anderen net pestgedrag vertonen door stoerdoenerij.’

Maarten werkt niet aan de oorzaak waarmee jongeren naar het JAC komen, want dat roept mogelijks trauma’s op, maar hij focust op het heden. ‘Ze kunnen inzicht verwerven over zichzelf: Wat gebeurt er nu met mij? Welke gedachten spelen er nu in mijn hoofd? Hoe ervaar ik dit in mijn lijf? Jongeren uitnodigen om hun gevoelens te leren begrijpen, is de boodschap, zodat ze weten hoe ze hun verdriet of woede kunnen plaatsen en er anders mee omgaan. Tijdens de lange termijn begeleiding bouw ik mijn ondersteuning af, zodat jongeren ook bij hun vrienden of familie terechtkunnen voor een veilige plek. En dat geldt ook wanneer je geconfronteerd wordt met pestgedrag.’

Van podcast tot liveshow

In de podcast Niemand vindt u leuk, te beluisteren via VRT MAX, deelt weervrouw Jacotte Brokken haar pest-ervaring. Ze vertelt over haar trauma’s in het verleden. Ook Merol, Marie Van Uytvanck (Kids With Buns), influencer Bert De Kock en nog andere bekende Vlamingen werden ooit slachtoffer van pesters.

De STIP IT-campagne wordt afgesloten op zaterdag 28 september met een liveshow. Artieste Emma Bale brengt haar lied Kijk niet weg onder de VRT-toren. De liveshow kan je om 15 uur volgen op Ketnet en via VRT MAX, maar ook via MNM en Radio 2.

Tekst: Alexandra Cares Morales
Foto: © Mikhail Nilov via Pexels