De zeven nieuwe leden die de Vlaamse Scholierenkoepel vertegenwoordigen.
19/09/2024

Vlaamse Scholierenkoepel: Gabriel Leka is nieuwe voorzitter

Gabriel Leka (17) is woensdag 18 september 2024 verkozen als nieuwe voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel. Hij schoof het thema betaalbaar onderwijs naar voren: ‘Onderwijs moet een gelijkmaker zijn in onze maatschappij.’ Maar wat doet de Vlaamse Scholierenkoepel? En wat hebben ze al verwezenlijkt?

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) is een organisatie van, voor en door scholieren. ‘Van staat voor de bestuursleden, dat zijn scholieren. Voor staat voor de doelgroep, scholieren. En door staat voor de vertegenwoordigers, ook scholieren’, vertelt Gabriel Leka, gloednieuwe voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel.

Als organisatie vervullen de leden belangrijke taken. Ze vertegenwoordigen de stem van de scholier bij het beleid. Daarnaast hebben ze vertegenwoordigers bij de Vlaamse Onderwijsraad. ‘Wij praten als organisatie met politieke partijen en verschillende partners om onze stem zo luid mogelijk over te brengen’, zegt de voorzitter.

Gezicht van de organisatie

Gabriel Leka is als voorzitter van de VSK nu woordvoerder en het gezicht van de organisatie. Daarnaast vervult hij taken als bestuurslid. Hij beslist mee over het personeelsbeleid en de financiën. ‘Als voorzitter ga je naar de grotere vergaderingen. Ik ga vanaf nu bij ministers langsgaan, maar ben ook aanwezig als er actie gevoerd wordt. Ze verwachten dat ik nu van alles op de hoogte ben’, informeert Gabriel.

De nieuwe voorzitter Gabriel Leka nadat hij verkozen is.
De nieuwe voorzitter Gabriel Leka nadat hij verkozen is.

Ook Mauro Michielsen is twee jaar voorzitter geweest van de organisatie. Hij focuste vooral op inclusiviteit, betaalbaarheid en mentaal welzijn. ‘Het was een leuke tijd in mijn leven. De VSK is een plaats met geëngageerde mensen die bezig waren met wat ik bezig was, het verschil maken voor leeftijdsgenoten. Door vertegenwoordiger en voorzitter te zijn heb ik veel bijgeleerd en ben ik op plaatsen geweest waar je normaal als 16-jarige niet komt’, deelt Mauro mee.

Vormgeving

De VSK bestaat uit twee luiken. Het externe luik komt het meeste in beeld. Onder dat luik vallen de vertegenwoordigingen bij de verschillende raden. De organisatie probeert hier ook om haar netwerk zo breed mogelijk te maken.

Daarnaast zorgt het interne luik voor participatie bij scholen zoals de leerlingenraad begeleiden met workshops. Ze zijn het aanspreekpunt voor scholieren die het moeilijk hebben en niet naar een leerkracht durven stappen.

Impact van de Vlaamse Scholierenkoepel

Drie jaar geleden heeft de VSK de scholieren verdedigd voor het aanpassen van de zomervakanties. De overheid wou de zomervakantie anders indelen. ‘Wij hebben dan met onze organisatie scholieren ondervraagd. Daaruit bleek dat 80 % van de scholieren voorstander was van een vakantie zoals die nu is’, vermeldt Gabriel.

Toch zijn thema’s zoals inclusiviteit, eenzaamheid en armoede moeilijk te verwezenlijken. ‘Je kan het vergelijken met een tanker die moeilijk is om te keren. Je moet allemaal aan één kant trekken om een impact te maken’, antwoordt Mauro.

Toekomst

De vertegenwoordigers van de VSK halen ook voordeel uit de organisatie. ‘Als je plots een vergadering hebt met minister Ben Weyts leer je kennis moet maken voordat serieuze onderwerpen aanbod komen. Je leert hoe je de media te woord moet staan en hoe je handen moet schudden’, vertelt Simon Sterck, ex-vertegenwoordiger van de VSK.

Dit jaar viert de VSK haar 25ste jubileum. Ze gaan kijken hoe de organisatie is veranderd. Toch is het belangrijk dat de scholieren gehoord worden. ‘Er kan altijd veel verbeteren. Er is zeker nog werk aan de winkel’, informeert Simon.

Tekst: Laura van Trijp
Foto: © Vlaamse Scholierenkoepel VZW