24/10/2024

AMERIKAANSE VERKIEZINGEN: ‘Hoe schokkend het nieuws over Trump ook is, het is wat mensen verwachten’

Acht jaar geleden stond de wereld even stil toen Donald Trump (78) onverwacht de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. Voor veel mensen, zoals de Belgische Pieter Verbruggen (54), die van 2007 tot 2017 in New York woonde, voelde Trumps overwinning als een schok. Wat sindsdien is veranderd, is zowel opvallend als verontrustend.

Binnenkort trekken de Amerikanen opnieuw naar de stemloketten. Op 5 november krijgt Amerika een nieuwe president. We blikken even terug naar 2016 toen Donald Trump nog een onbekende factor in de politiek was en toch president werd. ‘Destijds wisten veel Amerikanen niet wat te verwachten van hem. Ze hadden geen idee wat voor een figuur Trump was. Enkele van mijn Amerikaanse vrienden en trouwe Republikeinen stemden in 2016 op Trump. Slechts een paar weken nadat hij president werd, vertelden ze me al dat ze spijt hadden van hun keuze. Zelfs hun twaalfjarige dochter confronteerde haar ouders met hun stemkeuze. Ze realiseerden zich al snel dat ze een fout hadden gemaakt’, vertelt Verbruggen.

‘Hoewel mensen nu weten waartoe Trump in staat is, is er nog steeds een grote groep mensen die hem steunt. Dat is misschien wel het meest verontrustende aspect van de huidige verkiezingen. Mensen zijn gewend geraakt aan Trumps gedrag. Het maakt niet uit hoe schokkend het nieuws over hem is, het is wat mensen verwachten,’ gaat hij verder. 

Bob Woodward

Verbruggen verwijst naar het werk van de Amerikaanse journalist Bob Woodward (81), die uitgebreide onderzoeken deed naar Trump. In zijn boeken onthult Woodward hoe Trump, zelfs na zijn verkiezingsnederlaag in 2020, geheime banden onderhield met de Russische president Vladimir Poetin. ‘In zijn boek War bleek dat hij COVID-testkits stuurde naar Poetin toen hier een tekort aan was.’ Verbruggen stelt dat als dit nieuws over Kamala Harris zou gaan, de publieke reactie heel anders zou zijn maar dat niemand meer verbaasd is over de acties van Trump.

CNN versus Fox News

Trump veranderde ook de media. Wat Verbruggen opvalt, is de kloof tussen de media aan beide kanten van het politieke spectrum. ‘Aan de ene kant van het spectrum heb je CNN en CBS, deze nieuwsplatformen proberen objectief te blijven. Aan de andere kant heb je Fox News, dat ondertussen volledig gericht is op het versterken van Trumps boodschap. Tien jaar geleden waren ze nog redelijk objectief, maar het nieuws is nu meer en meer een vorm van entertainment, vooral voor de Trump-kiezer. Fox News weet dat hun kijkers niet geïnteresseerd zijn in objectief nieuws, dus publiceren ze wat het publiek wil: sensatie’, legt Verbruggen uit. 

 

@unbiasedcontent Fox News cut early on footage of Donald Trump delivering an inchoherent speech. Are you guys ready for the debate? #trump #election #foxnews #biden #donaldtrump #speech ♬ original sound – Unbiased.

Een ervaren Trump, gevaarlijker dan ooit?

‘Als we kijken naar hoe Trump het deed tijdens zijn eerste termijn denk ik niet dat de winst van Trump noodzakelijk zo erg zal zijn als mensen denken. Veel van wat hij in het verleden deed, was slechts een show. Hij praat veel, maar bereikt weinig,’ zegt Verbruggen. Toch ziet hij nu een groter gevaar. ‘Het probleem en het verschil nu is dat hij presidentiële ervaring heeft. Hij weet hoe het systeem werkt en zal zich waarschijnlijk omringen met extremisten. Competente mensen willen niet langer voor hem werken. Dat is de echte zorg voor de toekomst’, aldus Verbruggen. 

Tekst: Ilaicha Vandeputte
Beeld bovenaan: ©Gage Skidmore CC BY-SA 2.0