07/10/2024

COLUMN – Reisgidsinfluencer

Noordkaap kan het prachtig bezingen: de zomer kan zo schoon zijn. Als ik mijn Instagram of TikTok opende, kan ik daar alleen maar akkoord mee gaan. Ik zag de prachtigste beelden van de Italiaanse Dolomieten, een roadtrip op de Albanese wegen en de azuurblauwe zee aan de Griekse stranden. Hoewel de klassiekers onder de vakantiebestemmingen nog steeds een overdonderend succes hebben, overspoelen TikTok-toeristen de minder populaire bestemmingen.

Wanneer ik mijn reisbestemming kies, laat ik mij verleiden door een mooie cover van een reismagazine of de foto’s in een reisgids. Hoe ouderwets dat ook klinkt, ik heb op de harde manier geleerd dat al de hotspots die influencers aanraden op sociale media vaak erg duur, druk en de moeite niet waard zijn. Daarom laat je je best niet te veel verleiden door TikTok.

Het voordeel aan de magazines en gidsen is dat ze de beste hotspots uitkiezen, die de lokale cultuur kenmerken. En ja, er staan ook veel toeristische trekpleisters in beschreven, maar is dat ook niet een beetje het punt van op reis te gaan? Om af en toe zorgeloos toerist te kunnen zijn en urenlang te staren naar dat ene gebouw of monument, er foto’s van te nemen om ze nooit meer te bekijken.

Maar om dan net dat ene restaurantje te vinden, waar je als enige toeristen een tafeltje kan delen met de locals kan verbroederen, dan weet je dat je reisgids goed is. Ik denk niet dat er iets mooier bestaat dan dat moment dat je aan een tafeltje zit, na een lange dag van sightseeing. En dat ene restaurantje zal je niet vinden als TikTok er mee gemoeid is.

Een reisgids gebruiken zorgt ervoor dat je je reis kan uitplannen maar ook ter plekke nog kan improviseren. Je kan aftellen en wegdromen bij het kijken naar de mooie foto’s. Daarom is het belangrijk dat je blindelings een reisgids gaat kiezen, als deel van het avontuur. Je gewoon laten leiden door de schoonheid van de prentjes.

Hopelijk mag Noordkaap nog lang verder zingen over hoe schoon de zomer wel niet kan zijn. Maar ik hoop vooral dat ik volgende zomer op TikTok en Instagram mooie beelden kan zien van iedereen die naar verschillende bestemmingen is getrokken.

Tekst & foto: Stien Vanden Bosch