Dan toch opkomstplicht? ‘Gaan stemmen neemt niet veel tijd in en we bepalen er onze toekomst mee.’
Op zondag 13 oktober trekken we weer naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Dat is een belangrijk moment voor inwoners van steden en dorpen om hun stem te laten horen over hun eigen beleid in hun gemeente. Ook voor studenten is dit een kans om invloed uit te oefenen op de directe leefomgeving. Hoewel het voor sommige de eerste keer is dat ze gaan stemmen, beseffen ze de impact die hun stem kan hebben op gemeentelijk beleid.
Zo vindt Johanna Bulens (20) het belangrijk om te gaan stemmen:
‘Ik vind het belangrijk dat we als vrouw gaan stemmen, er is zolang voor gevochten dat we stemrecht zouden krijgen. Dan vind ik dat we deze kans nu niet mogen laten liggen.’
Ook Antje Eulaers (20) gaat zondag stemmen voor de lokale verkiezingen. Ze vindt dat iedereen die de kans heeft om te gaan stemmen moet deelnemen:
‘Gaan stemmen neemt zelf niet veel tijd in en we bepalen er onze toekomst mee.’
In België kregen vrouwen in 1948. Voor die tijd hadden vrouwen in beperkte maten stemrecht. Vanaf 1920 konden vrouwen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De invoering van het stemrecht voor vrouwen werd een belangrijke stap richting gelijkheid op politiek vlak tussen mannen en vrouwen in België.
Sem Pepermans (20) is ervan overtuigd dat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen meer invloed teweeg brengt dan andere verkiezingen:
‘Het is een kleiner niveau, de gemeentes liggen dichter bij de inwoners en onze noden zullen sneller terechtkomen bij de partijleden.’
Toch is niet elke student even gemotiveerd om deel te nemen aan de verkiezingen op zondag. Sommigen voelen zich niet voldoende geïnformeerd of denken dat hun stem weinig invloed heeft op de toekomst.
Liese Van Crombrugghe (24) is nog niet zeker of ze zondag zal deelnemen aan de lokale verkiezingen:
‘Ik heb het gevoel dat ik niet genoeg ben geïnformeerd over politiek. Ik moet ook toegeven dat ik er zelf niet actief mee bezig ben omdat het politiek in het algemeen me vrij weinig interesseert.’
Net zoals Liese is Dorien Beeckmans (21) niet overtuigd om haar stem uit te brengen:
‘Het is moeilijk om een keuze te maken als je bij meerdere partijen aansluiting vindt. Ik heb dus nog geen keuze kunnen maken.’
Tenslotte valt het op dat de studenten vraagtekens zetten bij het feit dat 16-jarige mogen stemmen voor het Europees Parlement maar niet voor de lokale verkiezingen. Ze begrijpen de logica hierachter niet, aangezien lokale politiek juist directe impact heeft op hun leefomgeving.
Foto bovenaan: ©Flickr
Foto’s artikel: ©Rosie Lambeir
Tekst: Rosie Lambeir