Nieuwe regels in Vlaamse woonbeleid voor wie huis koopt: ‘Renoveren is een extra hap uit je budget’
Het Vlaamse Regeerakkoord lijst nieuwe regels op voor wie een huis koopt. De registratiekosten dalen naar 2% en de renovatieplichten versoepelen. Dertiger Matias Cares Morales kocht vorig jaar zijn eerste woning als alleenstaande.
Bij aankoop van een eigen woning, dalen de registratiekosten vanaf 1 januari 2025 van 3% naar 2%. Dat staat in het nieuwe woonbeleid van het Vlaamse regeerakkoord. Ook ondersteunt ze Vlamingen met beperkte eigen middelen in hun zoektocht naar een woning door te investeren in de Vlaamse woonlening en de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden. Ze moedigt burgers aan om gebruik te maken van Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening.
Betaalbaar en energiezuinig wonen
‘De huidige woonmarkt kan moeilijk zijn voor nieuwe kopers om iets betaalbaars te vinden. Het is een verzadigde woonmarkt, met veel aanbod, maar de prijzen zijn absurd’, vindt Matias. Hij kocht een jaar geleden zijn eerste woning als alleenstaande. ‘Ik heb zo lang mogelijk thuis gewoond bij mijn ouders om zo veel mogelijk te sparen.’
‘Tegen 2050 moeten er in Vlaanderen 450.000 woningen extra woningen komen’
Een betaalbaar en kwalitatief dak boven het hoofd voor alle Vlamingen, is een eerste prioriteit waar het Vlaamse woonbeleid aan wil werken. Een sterke private huurmarkt staat op de tweede plaats, met oog op betaalbare huurwoningen. Ook wil het Vlaamse woonbeleid investeren in nieuwe sociale woningen en ze renoveren. Tegen 2050 moeten er in Vlaanderen 450.000 woningen extra komen om de gezinsverdunning, vergrijzing en migratie op te vangen.
De Vlaamse Regering versoepelt de renovatieplichten. Als je een energieverslindend huis of appartement koopt, met een EPC-waarde van label E of F, moet je binnen de zes jaar verbouwen tot label D of beter. EPC (energieprestatiecertificaat) geeft aan hoe energiezuinig een woning, waarbij de energiescore laat zien hoeveel kilowatt energie je woning jaarlijks verbruikt per vierkante meter. ‘Een huis kopen is een grote kost, maar renoveren is een grotere hap uit je budget’, zegt Matias.
Dit bericht op Instagram bekijken
Hypothecaire lening
‘Voor een juiste hypothecaire lening of woonkrediet ga je best langs bij verschillende banken om elk aanbod te vergelijken. Ik heb mijn lening niet bij de eerste bank ondertekend, maar ik liet me informeren bij verschillende banken om een zo interessantst mogelijk aanbod te vinden. Elke bank gaf mij een offerte, waarna ik een beslissing kon nemen’, zegt Matias.
De bank pushte Matias ook om zo veel mogelijks geld neer te leggen zodat zijn doorlooptijd of aflossingstermijn korter werd. ‘Ik heb meer dan 10% van de aankoopprijs van mijn woning neergelegd, waardoor ik over 20 jaar mijn huis heb afbetaald in plaats van 25 jaar. Bedenk voor jezelf wat mogelijk is op vlak van je budget, want geld lenen kost ook geld.’
Tekst: Alexandra Cares Morales
Foto: © AS Photography via Pexels