Britse zangeres Tulisa is demiseksueel: wat is het en heeft het een term nodig?
De Britse zangeres Tulisa Contostavlos vertelt in het Britse survivalprogramma I’m a Celeb dat ze demiseksueel is. Wat houdt deze term in? Waarom bestaan er zoveel termen om onze seksuele oriëntatie te bestempelen? lgbtqia+-expert Tilke Wouters: ‘Mensen willen zich identificeren en deel uitmaken van een gemeenschap.’
De meeste mensen zullen Tulisa Contostavlos vooral kennen toen ze naast Simon Cowell jureerde in de populaire zangwedstrijd X Factor UK van 2011 tot en met 2012. Dit jaar neemt ze deel aan de Britse reeks I’m a Celebrity…Get Me Out of Here, gelijkaardig aan het Nederlandse survivalprogramma Good Luck Guys. Daarin deelt ze mee dat ze zich identificeert als demiseksueel.
Tulisa jureerde in 2011 en 2012 in de Britse muziekwedstrijd X Factor UK.
Wat is demiseksualiteit?
Çavaria, de Vlaamse koepel van LGBTI+-organisaties, beschrijft demiseksuelen als mensen die zich enkel seksueel aangetrokken voelen tot anderen als ze er een diepe emotionele band mee hebben opgebouwd. De term is ook gekend als ‘grijze seksualiteit’, omdat het zich in een grijze zone bevindt tussen seksualiteit en aseksualiteit.
Aseksualiteit is een overkoepelende term waarin mensen zich identificeren als iemand die zich over het algemeen minder of zelfs niet seksueel aangetrokken voelt tot iemand. Rond deze term bestaat de misvatting dat aseksuele personen geen seksuele relaties hebben of een bepaalde afkeer hebben van alles wat over seks gaat. Dit begrip gaat over de term seksuele oriëntatie, en dus hoe iemand zich aangetrokken voelt tot een bepaalde persoon, en vertelt niets over het seksleven van een aseksueel persoon.
Steeds meer nieuwe termen
De afkorting ‘lgbtqia+’ omvat de gemeenschap voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transmannen en transvrouwen, queer mensen, aseksuelen en interseksen. Doorheen de jaren zijn er talloze termen bijgekomen en is het nu een overkoepelende term voor alle mogelijke genders en seksuele oriëntaties geworden. Hoe komt zo’n nieuwe term nu precies tot stand? Volgens LGBTQAI+-expert Tilke Wouters gaan mensen op zoek naar een term waarmee ze zich kunnen identificeren.
‘Als die term niet bestaat gaan ze op zoek naar een nieuwe term zodat ze zichzelf tóch kunnen identificeren en deel kunnen uitmaken van de gemeenschap.’ Er ontstaan soms volledig nieuwe termen, maar soms ook samenraapsels van bestaande termen. Demiseksualiteit is daar een voorbeeld van, al bestaat deze term al minstens tien jaar. ‘Bovendien ontstaan nieuwe termen vooral doordat erover gesproken wordt in grotere gemeenschappen’, vertelt Wouters.
Tekst: Céline De Munter
Foto: Aktivista (CC0)