Exact 4 jaar na de dood van Diego Marardona: Deze 4 momenten leverden hem een legendarische status op
Exact 4 jaar geleden nam de voetbalwereld afscheid van Diego Maradona. Zijn kwaliteiten op het veld en zijn kuren ernaast leverden hem een legendarische status op. ‘Qua vaardigheden zat hij op het niveau van Messi, maar hij heeft te weinig uit zijn carrière gehaald.’ zegt sportjournalist Hans Vandeweghe.
Het WK 1986: goal van de eeuw en hand van God.
Op het WK van 1986 slaagde Maradona erin om zijn briljante én waanzinnige status in één wedstrijd samen te vatten. In de kwartfinale tegen Engeland bracht hij zijn vaderland Argentinië eigenhandig naar de overwinning. In de 50ste minuut scoort Maradona na een duel met de Engelse doelman. Wat de meeste mensen toen al vermoedden bleek ook waar te zijn: Maradona had de bal met de hand in doel gewerkt. Pas twintig jaar later gaf Maradona in een interview toe dat hij met de hand van God had gescoord.
In dezelfde wedstrijd liet de Argentijn zien dat hij ook met de voeten onnavolgbaar was. Enkele minuten na zijn eerste doelpunt kreeg hij de bal op de eigen helft. Wat volgde was een waanzinnige solo die in 2002 de titel ‘goal van de eeuw’ opleverde. Uiteindelijk wint Argentinië het WK door in de finale West-Duitsland met 3-2 te verslaan. Op zijn 25ste is Maradona dan al onsterfelijk in Argentinië.
De Copa del Rey-finale van 1984
In 1982 maakte Diego Maradona zijn debuut voor FC Barcelona. Hij beleefde er een periode van wisselend succes. De Argentijn won er drie trofeeën en scoorde 22 doelpunten in 36 wedstrijden. Maar het bestuur van de Catalaanse grootmacht was niet altijd even tevreden over hem. Maradona was vaak geblesseerd en maakte regelmatig ruzie met het bestuur. Het absolute dieptepunt was de Copa Del Rey-finale van 1984. Maradona stond er oog in oog met Athletic Bilbao, de ploeg die hem enkele maanden eerder een beenbreuk opleverde.
De hardheid van de verdedigers in die tijd is volgens Hans Vandeweghe een reden om Maradona als ‘een van de grootste aller tijden’ te benoemen. ‘In die tijd waren verdedigers veel harder dan nu. Een schop op de man uitdelen leverde in het Maradona-tijdperk niet altijd een kaart op.’ Ook in deze wedstrijd probeerden de Basken op alle mogelijke manieren Maradona van de bal te houden. Uiteindelijk kreeg de Argentijn ruzie met een verdediger die uitmondde in een ware vechtpartij tussen beide ploegen. De karatetrappen die Maradona toen uitdeelde waren de druppels die de emmer van het bestuur in Barcelona deden overlopen. Maradona vertrok met slaande deuren naar Napoli.
Dit bericht op Instagram bekijken
Maradona’s aankomst in Napoli
Maradona speelde tussen 1984 en 1991 bij Napoli. Hij speelt er een absolute hoofdrol in de meest succesvolle periode van de Italiaanse club. De presentatie van Maradona in het stadion dat later overigens naar hem vernoemd zou worden, blijft een van de meest legendarische momenten in de geschiedenis van het Italiaanse voetbal. 75.000 Napolitanen zakten naar het stadion af om een glimp op te vangen van Maradona. Ze luisterden naar een toespraak van de Argentijn en zagen hoe hij in een strakke jeansbroek en met losse veters een bal met gemak in de bovenhoek krulde. De toon was meteen gezet. Maradona scoorde uiteindelijk 81 keer in 188 wedstrijden en won vijf trofeeën, waaronder de UEFA-cup en de twee eerste landstitels van Napoli.
Het WK 1994: van de hemel naar de hel
Ook op het WK van 1994 haalde Maradona de hoofdrol. En ook deze keer niet enkel omwille van zijn voetbalkwaliteiten. In de eerste wedstrijd toonde Maradona zich langs zijn beste kant. Hij scoorde er een prachtig doelpunt tegen Griekenland en vierde uitbundig voor de camera. Argentinië stootte door naar de volgende ronde maar ondertussen legt Maradona een positieve dopingtest af. Hij wordt uit het toernooi geschorst en Argentinië verliest de volgende wedstrijd tegen Roemenië. Dit betekende meteen het einde van de interlandcarrière van Diego Maradona.
Tekst: Sebastien Van der Voordt
Foto’s: Nasonov13 CC BY-NC 4.0