Internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers: Wat kan je doen als je getuige bent van een verkeersongeval?
Elke derde zondag van november is het Internationale Herdenkingsdag voor Verkeersslachtoffers. In Herent werd een kruispunt stilgelegd en hield men een stilte van 271 seconden. Een seconde voor elk slachtoffer. Volgens de cijfers van Statistiek Vlaanderen vielen er vorig jaar 270 doden door een verkeersongeval in het Vlaamse Gewest en 2297 zwaargewonden. Gelukkig dalen die cijfers, maar wat moet je doen als je getuige bent van een verkeersongeval?
Het beste dat je kan doen als je getuige bent van een verkeersongeval, is de politiediensten contacteren als dit nodig is. Als er gewonden zijn, bel je noodnummer 112 zodat ook de ambulance op de hoogte is. Je kan dan ook eerste hulp toedienen. Als er geen gewonden zijn kan je de politiediensten contacteren via het nummer 101.
Dit bericht op Instagram bekijken
De politie lijst een paar nuttige tips op die je moet kennen als je belt met de hulpdiensten. Je spreekt duidelijk, je geeft de juiste plaats mee van het ongeval zoals de gemeente, de rijrichting en de omgeving. Vertel hoeveel slachtoffers er zijn en hoe ze er aan toe zijn. Vermeldt ook of er nog andere gevaren zijn zoals brandgevaar. Je hangt best niet op tot de operator dit doet, zo weet je zeker dat die alle nodige vragen heeft kunnen stellen en dat er hulp onderweg is.
Nazorg voor getuigen
Sam Dauwe (30) was getuige van een verkeersongeval dat in juni gebeurde. Een man met een baby in de wagen verloor de controle over het stuur in de bocht en botste tegen een muur. ‘Twee mensen met een buggy en ik hebben het zien gebeuren. Voor ik hulp kon bieden, kwam er een man die agent bleek te zijn. Hij had het ongeval ook zien gebeuren en had alles vrij snel overgenomen’, vertelt ze. ‘De andere getuigen en ik verstijfden even. Het ging zo snel.’ Sam werkt als logistiek medewerker op de spoedafdeling in het ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven. ‘Ik was toch even in shock daarna. Niet extreem maar ik was er toch van geschrokken, zeker omdat er een baby in de auto zat. Je ziet alle rook van de auto en je hoort een baby krijsen. Ik heb het daarna nagevraagd op mijn werk want ik zat er toch mee op mijn hoofd. Gelukkig was alles oké met de chauffeur en de baby’, zegt Sam.
Dit bericht op Instagram bekijken
Voor een getuige kan het moeilijk zijn om het ongeval te verwerken. Je kan er best over praten met mensen in je dichte omgeving, je huisarts of therapeut. Je kan ook bij Slachtofferhulp terecht. Zij ondersteunen niet alleen slachtoffers, betrokkenen en nabestaanden maar ook getuigen. Als je wil weten hoe het met de slachtoffers gaat, kan je altijd terecht bij de betrokken politiedienst. Zij vragen aan de betrokken partijen of ze deze informatie aan jou mogen geven. Slachtoffers, nabestaanden of veroorzakers mogen wel zelf contact leggen met jou over de gebeurtenissen. Je kan ondersteuning vragen bij vrienden en familie maar ook CAW helpt je hier bij.
Tekst: Stien Vanden Bosch
Foto bovenaan: Pixabay