19/11/2024

Na de pijnlijke uitschuiver tegen Israël: Is het echt zo slecht gesteld met de Rode Duivels?

Het verlies van de Rode Duivels tegen Israël was een pijnlijk moment voor vele supporters. De kritiek op bondscoach Domenico Tedesco neemt toe en vele analisten willen zijn ontslag. Onder hen ook MIDMID-presentator Evert Winkelmans: ‘Als je geen controle hebt over je spelersgroep, wordt het moeilijk.’ Maar gaat het echt zo slecht met onze nationale ploeg? En is het einde voor Tedesco nabij?

In hun laatste tien wedstrijden konden de Rode Duivels maar twee keer winnen. Die twee overwinningen kwamen er tegen Roemenië op het EK in juni en een Nations League-wedstrijd tegen Israël op 6 september. Dat zijn twee landen die voor België een haalbare kaart moeten zijn, althans, dat dachten we toch. ‘De ploeg die tegen Israël op het veld stond, is eigenlijk een C-ploeg, een experimenteel elftal’, aldus Winkelmans. ‘Ik heb de wedstrijd van gisteren gezien, echt blij word ik daar niet van.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nieuwsblad Sport (@nieuwsbladsport)


Overwinningen tegen de “mindere goden”

Twaalf overwinningen op 24 gespeelde wedstrijden, dat is een winstpercentage van 50 procent. Al moeten we bij die overwinningen enkele kanttekeningen maken. Winst tegen Zweden in een kwalificatiewedstrijd voor het EK en een mooie overwinning in een oefenwedstrijd tegen Duitsland, na de eerste twee wedstrijden van Tedesco was iedereen razend enthousiast. Daarna zette hij de goede vorm door met overwinning tegen Azerbeidjan, Estland, Luxemburg en Montenegro. Misschien wringt daar het schoentje.

‘Als België zich niet kan kwalificeren voor het WK in 2026, gaan bij de voetbalbond alle alarmbellen af.’

Het is normaal dat we winnen tegen deze toch eerder kleine voetbalnaties. Soms zelfs overtuigend, met 5-0 overwinningen tegen Estland en Azerbeidzjan. Maar die staan respectievelijk op nummer 111 en 121 op de wereldranglijst.

Volgens Winkelmans moeten we tegen de gemiddelde Europese ploeg opletten. ‘Oostenrijk, Turkije, Zweden, dat zijn ploegen die naar ons komen om te winnen. Vroeger was dat anders, toen waren ze bang om tegen ons te spelen. De topploegen als Frankrijk of Spanje kloppen wordt bijna onmogelijk. Als België zich niet kan kwalificeren voor het WK in 2026, gaan bij de voetbalbond alle alarmbellen af.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sporza (@sporza.be)


Is het te vroeg voor een nieuwe “gouden generatie”?

Veel journalisten en supporters klagen dat ze de “gouden generatie” missen. We spreken dan over de periode rond het WK 2018 in Rusland. Op dat toernooi raakten de Rode Duivels tot in de halve finale en schakelden ze onderweg Brazilië uit. De wedstrijd om de derde plaats tegen Engeland werd gewonnen met 2-0.

Als we de selectie van dat WK vergelijken met dat van het EK 2024 in Duitsland, zien we dat de gemiddelde leeftijd van de “gouden generatie” in 2018 iets meer dan 26 jaar was. De selectie op het EK van afgelopen zomer, was gemiddelde 24,5 jaar oud. Misschien moeten we de nieuwe generatie Duivels nog een paar jaar geven.

‘Ik droom van Hein Vanhaezebrouck. Dat wordt misschien geen succes, maar sowieso een spektakel.’

Het einde voor Tedesco?

‘Persoonlijk denk ik dat het einde van Tedesco in zicht is’, weet Winkelmans. ‘Zeker als spelers zoals Trossard het tactische plan van Tedesco openlijk bekritiseren. Als je je spelerskern niet meer onder controle hebt, wordt het heel moeilijk.’ Dat Lukaku en De Bruyne zich niet meer willen opladen om voor het nationale elftal te spelen, is een teken aan de wand.

Winkelmans kijkt ook al naar de toekomst: ‘Ik droom van Hein Vanhaezebrouck. Dat wordt misschien geen succes, maar sowieso een spektakel. Maar ze gaan het volgens mij eerst aan Philippe Clément vragen. Als die niet weg wilt bij het Schotse Rangers, gaan ze naar andere kandidaten zoeken.’

 

Tekst: Niels D’hondt
Foto: Steffen Prößdorf (CC BY-SA 4.0)