30/11/2024

Private banken beheren meer geld dan ooit: wat maakt hen zo aantrekkelijk?

Voor het eerst beheren Belgische private bankers en vermogensbeheerders meer dan 500 miljard euro. Die kaap werd bereikt dankzij de nieuwe instroom van klantentegoeden en sterke prestaties op de beurzen. Maar wat maakt zo een private bank zo interessant? ‘Een private bank legt vaak meer focus op de individuele klant.’ zegt Nicolas Van de Put van de gelijknamige private bank Van de Put & Co.

Door die individuele begeleiding kunnen klanten een beleggingsstrategie krijgen die meer op maat is. Maar dat is geen garantie op succes. Een private bank levert niet per definitie hogere rendementen op maar er kan wel snel geschakeld worden als een vermogensbeheerder met een individuele klant bezig is. Daarnaast biedt een private bank toegang tot investeringsmogelijkheden die bij reguliere banken minder vaak beschikbaar zijn, zoals private equity of nichefondsen. Dit kan interessant zijn voor klanten die specifieke doelen nastreven of meer willen diversifiëren.

‘Een private bank betekent niet automatisch meer risico voor je investering’

 

Niet enkel the lucky few

Bij veel mensen leeft het idee dat een private bank enkel voor de allergrootste vermogens is. Maar volgens Van de Put varieert het minimumbedrag van bank tot bank. Sommige private banken, zoals Bank Delen, vereisen geen minimaal inlegbedrag. Bij de private bank Dirickx leys heb je vanaf 250.000 euro toegang tot discretionair beheer maar pas vanaf 500.000 euro tot adviserend beheer. Discretionair beheer houdt in dat je vermogensbeheerder vooraf weet wat hij mag doen bij aan- en verkoopbeslissingen. De betrokkenheid van de klant ligt dus lager. Bij adviserend beheer volgt je vaste contactpersoon de beurs op de voet, zodat die over bepaalde kansen kan inlichten en de klant kan adviseren over hoe hij zijn beleggingen best bijstuurt. Het initiatief en de controle blijft dus grotendeels bij de klant.

Automatisch meer risico?

‘Een private bank betekent niet automatisch meer risico voor je investering’ volgens Van de Put. ‘Maar klanten die op zoek gaan naar meer risicovolle beleggingen zullen zeker ook in een private bank terecht kunnen.’ Voor conservatieve beleggers, kunnen banken een strategie ontwikkelen met minder risicovolle activa zoals obligaties of gespreide fondsen. Bovendien kunnen vermogensbeheerders je portefeuille snel aanpassen als de omstandigheden op de markt veranderen. Het proactief beheer van een portefeuille kan in sommige gevallen ook leiden tot meer stabiliteit. Maar het zijn dus vooral de keuzes van de klant die het risico bepalen.

 

Tekst: Sebastien Van der Voordt

Foto: TaxRebate.org.uk (CC BY 2.0)