Wout van Aert betaalde een fikse boete, maar welke sancties riskeert Maxim Van Gils na contractbreuk?
Er zit een serieuze haar in de boter tussen wielrenner Maxim Van Gils en zijn team Lotto Dstny. De 24-jarige Belg aasde al maanden op een flinke loonsverhoging die zijn ploeg hem niet kan en wil geven. Deze drie renners gingen Van Gils voor.
Het nakende vertrek van kopman Van Gils bij zijn team valt niet in goede aarde. ‘Iedereen maakt daar iets negatief van, maar eigenlijk gebeurt dat elke dag’, zegt de wielermanager van onder andere Wout van Aert, Yannick Prévost.
‘Wij (zijn managementkantoor ISEA, red.) hebben dit jaar al drie transfers gedaan, alleen vonden die allemaal plaats achter gesloten deuren. We maken ook overeenkomsten waar alle partijen (het voormalige team, het toekomstige team en de renner zelf, red.) het mee eens zijn. Op die manier gebeurt er niets verkeerd. Mochten Van Gils en Lotto Dstny er alsnog samen uitkomen is er geen vuiltje aan de lucht.’
Heisa na succes in voorjaar
Toch vloeit deze heisa voort uit het succes van de jonge Antwerpenaar. Met zijn sterke overwinning in Eschborn-Frankfurt en ereplaatsen in de Strade Bianche, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik is hij een van de revelaties van dit seizoen. Redenen genoeg volgens Van Gils om een verviervoudiging van zijn loon te eisen. De Lotto-ploeg kan en wil niet ingaan op de eis van Van Gils.
Vaak komen deze situaties niet voor in de koers, maar toch gingen deze drie renners Van Gils voor. Een korte schets hoe het bij hen afliep.
Wout van Aert
In 2018 ontbindt Wout van Aert het contract met zijn toenmalige team Sniper Cycling om over te stappen naar Jumbo-Visma. Daar is het Belgische team niet mee gediend en onder leiding van ploegleider Nick Nuyens stappen ze naar de rechtbank.
Rechtbank beslist: Wout van Aert moet 662.000 euro betalen aan Nick Nuyenshttps://t.co/5UqMQdpfKO pic.twitter.com/t5b3aApOYE
— Sporza 🚴 (@sporza_koers) June 9, 2021
Volgens Nuyens doet Van Aert aan contractbreuk. Hij eist 1,1 miljoen euro en een extra vergoeding voor de geleden financiële schade door verlies van sponsoring. De arbeidsrechter van Mechelen geeft Van Aert gelijk, maar Nuyens gaat in beroep. En met succes. Het Arbeidshof van Antwerpen geeft Nuyens toch gelijk en Van Aert moet zijn oude werkgever een verbrekingsvergoeding van 662.000 euro betalen.
Tiesj Benoot
Na een contractverlening in 2020 wil Tiesj Benoot een jaar later al zijn team al verlaten. Er zou spraken zijn van onvrede tussen renner en TeamDSM. Benoot zou niet voldoen aan de verwachtingen van het team. Dat heeft de Gentenaar geraakt en start een zoektocht naar een nieuwe werkgever.
Intern gedoe bij TeamDSM
TeamDSM ontkent alle geruchten en veralgemeend de situatie. ‘We willen onze renners beter maken dan ontstaan er eens kleine geschillen’, vertelt sportdirecteur Rudi Kemna aan Wielerflits. Beide partijen raken er onderling uit. Het Duitse team laat Benoot overgaan naar concurrent Jumbo-Visma.
Ilan Van Wilder
Toch rommelde het die periode bij TeamDSM. Eerder in 2021 leven het team en een andere belg, Ilan Van Wilder, in een conflictsituatie. De onenigheid ontstaat in de zomer van dat jaar. Van Wilder kreeg enkele nieuwe fietsonderdelen niet ter beschikking. Tot overmaat van ramp ziet de jonge Belg zijn eerste selectie voor een grote ronde aan zich voorbij gaan. ‘Hopelijk rijd ik volgend jaar voor een nieuwe ploeg’, laat Van Wilder weten op sociale media.
NIEUWS | Team DSM en rondetalent Ilan Van Wilder uit elkaarhttps://t.co/oj952zEDLT | #wielrennen #transfer @TeamDSM pic.twitter.com/qU6o5MWMTe
— WielerFlits.nl (@WielerFlits) July 6, 2021
De situatie escaleert en de Belg dreigt naar de rechtbank te stappen. Zo ver zou het nooit komen. Van Wilder vindt bij Deceuninck-Quick Step opnieuw onderdak. Beide teams regelen onderling de geschillen.
Tekst: Dario Smekens
Foto’s: Filip Bossuyt (CC BY 2.0), Filip Bossuyt (CC BY 2.0) & Fukumoto (CC BY 4.0)