België eindigt op plaats 9 en 11 op WK padel in Doha, maar hoe moeilijk is het nu om de top te bereiken?
Het Wereldkampioenschap padel in Qatar zit erop. Van de 16 deelnemende landen heeft België plaats 9 veroverd bij de vrouwen en plaats 11 bij de mannen. Ondanks dat ze wilden strijden voor top 8, zijn ze niet ontevreden met het resultaat. Dit komt omdat zij weten hoe moeilijk het is om het beste van het beste te zijn. Maar hoe moeilijk is dat nu echt? En is het haalbaar voor Belgische spelers?
Padel in Vlaanderen
De eerste padelvelden in Vlaanderen werden in 2003 al een feit. De sport vloog via Spanje over naar het Kempische Herentals. De eigenaar van de Herentalse tennisclub ontdekte de sport daar tijdens zijn vakantie. In 2012 opende de eerste echte padelclub in Gent. De populariteit van de sport bleef uit tot de coronacrisis in 2020. Ook Teemu Augustynen is tijdens deze periode gestart.
“Ik denk dat ik net voor 2020 ben gestart. Maar tijdens corona stond ik wel bijna dagelijks op het terrein. Ik speel naast padel ook nog voetbal maar dat mocht toen niet. Ik heb mij toen gefocust op padel.” Tijdens de covid-19 periode is het aantal leden in Vlaanderen meer dan verdriedubbeld.
De padeltop bereiken
Teemu zit momenteel net onder het profniveau, niveau P700. In België kan je maximaal tot P1000 gaan (in het buitenland kan je wel hoger geraken). “Het is heel moeilijk om effectief naar dat professioneel niveau te gaan. Het draait niet alleen om de beweging of hoe hard je kan slaan. Het zijn echt de details die winst of verlies gaan bepalen.”
Je moet een bepaald aantal wedstrijden spelen maar ook winnen om dat niveau hoger te gaan. Dat is op hoog niveau niet zo evident. “Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe moeilijk dat is. Ik denk dat je het pas echt kan inschatten als je zelf speelt. Ik wil niemand zijn niveau teniet doen maar hoe hoger je speelt hoe moeilijker het is om te stijgen.”
Hoe haalbaar is het?
Het hoogste niveau dat je in padel kan bereiken is zonder twijfel de World Padel Tour. Deze organisatie is te vergelijken met de ATP of WTA bij tennis. Het heeft ongeveer 560 mannelijke spelers en 320 vrouwelijke speelsters wereldwijd. In Vlaanderen alleen waren er in 2023 al 88.538 spelers. Dat maakt dat de kansen op een professioneel padelleven niet vanzelfsprekend is.
“Het is echt wel voor de ‘lucky few’. Ik ben mijzelf daar ook van bewust dat de top in België nog lang niet de wereldtop is. Daarvoor is de sport nog niet ontwikkeld genoeg. Als je gaat kijken naar Spanje of Zweden, waar de sport al langer booming is, zie je echt het verschil. Het is geen toeval dat veel Belgische spelers op stage gaan in Spanje.”
Veel spelers en onderontwikkeld België
Het grote aantal spelers maakt dus dat de top bereiken heel moeilijk is. Er is veel concurrentie en je hebt ook plaats nodig op toernooien. “De toernooien zitten heel snel vol, zeker op het hoger niveau. Je moet er snel bij zijn om deel te kunnen nemen. Kan je niet deelnemen, kan je niet stijgen van niveau.”
De sport moet in België nog steeds groeien. Momenteel blijft de sport zich verspreiden maar ze is toch nog niet groot genoeg. Om het niveau van meer ontwikkelde landen zoals Spanje en Zweden te evenaren, moet er nog steeds veel gebeuren. Momenteel is de wereldtop bereiken dus haast onmogelijk voor Belgische spelers. De top in België is wel haalbaar maar dan moet je hard werken en er op tijd bij zijn voor de inschrijvingen van toernooien.
Foto door: Alex Cortey-CC BY-SA 4.0